Δευτέρα 26 Μαΐου 2008

Η ανεύθυνη φάλαινα


Του Αγίου

Συγκλονισμένη η κοινή γνώμη στην Ελλάδα παρακολουθεί το μέγα διατροφικό σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει στους μεσογειακούς πληθυσμούς των φαλαινών.

Ανεύθυνη φάλαινα έπεσε θύμα της επιπολαιότητάς της και έφαγε το κεφάλι της, δοκιμάζοντας νόστιμα καλαμαράκια επιμολυσμένα με ορυκτέλαιο.

Η νεαρή φάλαινα άφησε την τελευταία της πνοή την περασμένη Παρασκευή ανοιχτά του Κόλπου της Σάμης, στην Κεφαλονιά.

Το κήτος έχει μεταφερθεί στο λιμάνι, όπου θα πραγματοποιηθεί νεκροτομή και θα ληφθούν δείγματα για τοξικολογική ανάλυση, ώστε να διαπιστωθεί η ακριβής σύνθεση του ορυκτοσπορέλαιου που προκάλεσε την, κατά πάσα πιθανότητα, τροφική δηλητηρίαση στο φαλαινάκι.

Κυβερνητικοί παράγοντες δηλώνουν ότι είχαν επισημάνει εγκαίρως στους δημοσιογράφους, στον πρωθυπουργό – με σχετική επιστολή, ασφαλώς - και στους οικείους τους τον κίνδυνο που διατρέχει η ζωή των καταναλωτών από την επιπολαιότητα που τους διακρίνει, η οποία προσομοιάζει με εκείνην που επιδεικνύουν άμυαλα κήτη των θαλασσών.

Οι ίδιοι παράγοντες τόνισαν ότι η κυβέρνηση, πράττοντας στο ακέραιο το καθήκον της, αναδεικνύει από την πρώτη μέρα που ανέλαβε την τύχη του τόπου, την ατομική ευθύνη.

Αυτή είναι άλλωστε η διδαχή του ιδίου του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, προς τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και προς τους ενήλικες υπαλλήλους του κόμματος της ΝΔ, που με εντολή του ελληνικού λαού επανιδρύουν το κράτος.

Το κάθε άτομο είναι ελεύθερο να επιλέξει τον τρόπο που θα πεθάνει, αλλά προηγουμένως συστήνεται σε όλους η πραγματοποίηση σοβαρής και διεξοδικής έρευνας αγοράς.

Ο καταναλωτής είναι στις μέρες της ΝΔ η μεγάλη κοινωνική δύναμη. Στο χέρι του είναι να τρώει ότι του προσφέρει η αγορά και να πληρώνει όσο-όσο για αυτό, ή να αναλύει προσεκτικά τα προϊόντα που βάζει στη ζωή και στο στομάχι του, στο ειδικά εξοπλισμένο εργαστήριο που οφείλει να διατηρεί σε σκιερό μέρος της οικείας του.

Σε ότι αφορά τις τιμές το πράγμα είναι απλούστατο.
Αν το
original είναι ακριβό, ο καταναλωτής έχει κοινωνική υποχρέωση να κατευθυνθεί προς το υποκατάστατό του. Σας ζορίζει η τιμή του φρέσκου γάλακτος, για παράδειγμα, και διαμαρτύρεστε στην κυβέρνηση, που ως γνωστόν δεν έχει καμία δουλειά στην αγορά… άδικο! Ενεργοποιείστε την ατομική ευθύνη σας και πιέστε μακράς διάρκειας ή συμπυκνωμένο γαλατάκι, άσπρο είναι και αυτό!
Αυτό από σόγια το έχετε δοκιμάσει;

Πάρτε το χαμπάρι, η ΝΔ ήρθε στα πράγματα για να απελευθερώσει τον πολίτη από τα δεσμά της κρατικής προστασίας. Να τον καταστήσει υπεύθυνο άτομο, απαλλαγμένο από το νταβατζιλίκι των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους.

Το μόνο νταβατζιλίκι που είναι αποδεκτό είναι αυτό της αγοράς, διότι, όπως θα έλεγε και ο κ. Καραμανλής ο ανταγωνισμός προάγει την ποιότητα στην χημεία τροφίμων και στην αλχημεία των τιμών στα σουπερμάρκετ. Επιτρέπει δε την ελεύθερη διαμόρφωση του μίγματος της προπαγάνδας, δίχως δεσμεύσεις και παρατράγουδα, έξω από το κλίμα της Eurovision.

To ορυκτέλαιο, με το οποίο ήταν, μάλλον, μολυσμένο το καλαμάρι που έφαγε η απρόσεκτη και ανεύθυνη φάλαινα στο κάτω-κάτω της γραφής δεν είχε περάσει από την διαδικασία ραφιναρίσματος.

Όπως θα έπρεπε να γνωρίζετε όλοι σας, το ραφινάρισμα είναι εκείνος ακριβώς ο παράγοντας που έχει την μέγιστη σημασία τόσο στην διαμόρφωση ποιοτικών στην εμφάνιση προϊόντων, όσο και στην μόρφωση της νεοδημοκρατικής προπαγάνδας, περί υπεύθυνων καταναλωτών.

Θα πρέπει να λάβετε, τέλος, υπόψη ότι, όπως και στην περίπτωση των φαλαινών, ο θάνατος ενός απρόσεκτου ανθρώπου (ανεύθυνου καταναλωτή) από τροφική δηλητηρίαση είναι σπάνιο φαινόμενο.
Οι πιθανότητες να πάμε από ατύχημα είναι μεγαλύτερες, όπως φαντάζομαι θα επισημάνει, προσφυώς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο σημερινό
briefing.

ΥΓ. Αν το θέμα μας, φαίνεται κουφό και η εισαγωγή άσχετη με τα σημαντικά ζητήματα των ημερών, δεν έχετε παρά να ανατρέξετε στα κύρια θέματα εφημερίδων μεγάλης κυκλοφορίας…εκεί θα βρείτε πολύ μα πολύ πιο άσχετα ζητήματα.

Είναι η εποχή της «βαθειάς γαργάρας» των μεγάλων συγκροτημάτων και των ΜΜΕ των νταβάδων. Τι να πουν; Για τον ΟΤΕ, να θυμώσουν οι Γερμανοί συνεργάτες τους!

Για την Siemens, να θυμώσουν οι αγοραστές του ΟΤΕ και των ιδίων!

Για τις μίζες, να καταρρεύσει το σύστημά τους! Ή μήπως για το κόλπο με τα ιδιωτικά ΑΕΙ στο οποίο είναι οι ίδιοι μπλεγμένοι με κοινοπραξία που συνέστησαν πριν μάλιστα ανοίξει το «παράθυρο» ο Καραμανλής!

Ας μιλήσουμε καλύτερα για φάλαινες και αποστασίες, είναι ποιο cool.
Για να μείνω εντός κλίματος υπόσχομαι ότι στην επόμενη ανάρτηση θα ερευνήσω το ζήτημα της αποστασίας των φαλαινών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: