Παρασκευή 30 Μαΐου 2008

Το άσυλο του παρακράτους


Του Αγίου

Το καθεστώς (ιδιωτικής) πολιορκίας, κάτω από το οποίο έθεσε τα πανεπιστήμια η κυβέρνηση, αποκτά χαρακτηριστικά κατάστασης εκτάκτου ανάγκης.

Εκεί ήθελε να φέρει τα ΑΕΙ η κυβέρνηση-Καραμανλή, εκεί τα έφερε.

Ομάδες κρούσης, με παρακρατικά γνωρίσματα, δυναμιτίζουν την δημόσια, τριτοβάθμια εκπαίδευση (παρα)βιάζοντας το άσυλο της .

Τώρα, το μόνο άσυλο που γίνεται «σεβαστό» είναι αυτό του παρακράτους, που έχει προφανή στόχο να τρομοκρατήσει την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Το παρακράτος, όμως, ανθεί και λουλουδίζει μόνον σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, τις οποίες διαμορφώνει το κράτος για να καθοδηγήσει τις εξελίξεις, σύμφωνα με τα συμφέροντα που υπηρετεί.

Η ΝΔ υπηρετεί ανοιχτά τους πλανόδιους εμπόρους πτυχίων και μαζί τους σύναψε συμμαχία αποδόμησης των πανεπιστημίων.

Ο κ. Καραμανλής υπόσχεται να παραβιάσει το Σύνταγμα και οι παρακρατικοί τις πόρτες και τη δημοκρατική έκφραση στις σχολές.

Η κυβέρνηση είναι ο πορθητής και οι παρακρατικοί το ηθικό όπλο της.

Κράτος και παρακράτος για άλλη μια φορά κινούνται χέρι-χέρι για να προκαλέσουν το διακηρυγμένο, επισήμως, από την κυβέρνηση σοκ στην πανεπιστημιακή κοινότητα και την κοινωνία.

Τα λόγια του τραυματισμένου από τραμπούκους πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης είναι αποκαλυπτικά της κατάστασης:

«Θεωρώ πως το πανεπιστήμιό μας είναι σε κατάσταση πολιορκίας, ότι βρισκόμαστε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Ως πρύτανης δηλώνω ότι δεν μπορώ να εγγυηθώ τη σωματική ακεραιότητα των ανθρώπων που εργάζονται στο πανεπιστήμιο. Θα πρέπει να σημειώσω ότι τα άτομα αυτά είναι εξω-πανεπιστημιακά, λειτουργούν με μορφή συμμορίας, με μορφή ανθρώπων της νύχτας και πολλές φορές καπηλεύονται τις δυνατότητες που δίνει η πανεπιστημιούπολη. Έχουν ενοχληθεί διότι έκλεισε το πανεπιστήμιο και προσπαθούν με τον τρόπο αυτό να σταματήσουν τον έλεγχο που γίνεται στην είσοδο και έξοδο των αυτοκινήτων στο πανεπιστήμιο»

Μετά από αυτά ας μην αναρωτηθεί ο πρωθυπουργός, όπως ο θείος του κάποτε, «ποιος κυβερνά αυτόν το τόπο»!

Η απάντηση είναι η ίδια, τον κυβερνά το παρακράτος στο οποίο έχει δώσει άσυλο η καιροσκοπική πολιτική του στην «παιδεία».

Είναι οξύμωρο, καθώς, αν και την κρίση προκάλεσε η κυβέρνηση, καλείται τώρα από αυτήν η πανεπιστημιακή κοινότητα να την διαχειριστεί!

Το να χειριστείς μια έκρυθμη κατάσταση που δεν προκαλείς εσύ, αλλά η κυβερνητική πολιτική είναι σχεδόν ακατόρθωτο. Αν όμως το πετύχει η πανεπιστημιακή κοινότητα, υπερβαίνοντας τον εαυτό της, τότε θα έχει καταφέρει μια καθοριστική, κοινωνική, νίκη για τις επόμενες γενιές.

Το άσυλο του παρακράτους δεν θα πρέπει να συνεχίσει να παραβιάζει το άσυλο των ιδεών και της παραγωγής γνώσης και ακαδημαϊκής εμπειρίας.

Όχι άλλο άσυλο στους παρακρατικούς μηχανισμούς, που εξευτελίζουν το δημόσιο για να το παραχωρήσουν για λεηλασία στους πραματευτές της αγοράς και τους αγοραίους πολιτικάντηδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: