Πέμπτη 29 Μαΐου 2008

Το κίνητρο


Του Αγίου

Το μαύρο στίγμα της μεταπολίτευσης είναι οι μίζες.

Ολόκληρο το σύστημα προμηθειών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα στήθηκε στην λογική παραγωγής μαύρου, πολιτικού, χρήματος.

Το κίνητρο κάθε σημαντικής πολιτικής απόφασης, οικονομικού περιεχομένου, ήταν και είναι η μίζα.

Έχω μάλιστα την βαθειά πεποίθηση ότι κανείς Έλληνας δεν αμφιβάλει ως προς αυτό. Είναι το κοινό μας «μυστικό».

Είναι τόσο αυτονόητη η μίζα προς το πολιτικό σύστημα, τους κυβερνητικούς παράγοντες και την διοίκηση, για να κάνεις δουλειά με τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, που ακόμη και ο πρώην μάνατζερ της Siemens Κάι φον Γιάγκερμαν, όταν ρωτήθηκε προχθές από το γερμανικό δικαστήριο για την ανάμειξή του στη διακίνηση μαύρου χρήματος προς την Ελλάδα είπε, απορώντας:
«μα τι ανάγκη είχαν οι Έλληνες από άλλους; Αυτοί είχαν ετησίως σταθερό 8% του τζίρου για μίζες. Με αυτό μπορούσαν να τουμπάρουν κάθε αντίπαλο στην ελληνική αγορά»

Η ανάπτυξη στην Ελλάδα, αγαπητοί φίλοι, στηρίζεται, λοιπόν, στη μίζα.

Άρα και η μορφή της ανάπτυξης σχετίζεται με την μορφή της μίζας και κυρίως με τον πελατειακό μηχανισμό που συνδέει το πολιτικό σύστημα με τους οικονομικούς παράγοντες που εμπλέκονται στην διαδικασία.

Όταν ακούτε για την θεσμοθέτηση πολιτικών που αποσκοπούν στην τόνωση του ανταγωνισμού, να καταλαβαίνετε ότι το σύστημα δεν είναι ικανοποιημένο από τις μίζες που ενθυλακώνει και επιχειρεί να αυξήσει το επίπεδο τους ή να μεταβάλλει τα ποσοστά που αναλογούν στους εσωτερικούς του αποδέκτες.

Με άλλα λόγια ο ανταγωνισμός στην Ελλάδα έχει διπλό αλληλοεπηρεαζόμενο χαρακτήρα: ανταγωνισμός προμηθευτών για το ύψος της μίζας, σε σχέση με την κερδοφορία και ανταγωνισμός των φορέων λήψης πολιτικο-διοικητικών αποφάσεων για την κάρπωση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους της μίζας.

Το αλληλοτροφοδοτούμενο αυτό σύστημα δεν είναι καθόλου απλό στην λειτουργία του και εύκολο στον χειρισμό του. Είναι ολόκληρη επιστήμη.

Θέλει μάστορες πολιτικούς και ταλαντούχους διοικητικούς του κόμματος για να λειτουργήσει σωστά και ασφαλώς ικανούς και εξειδικευμένους στην διαδικασία μάνατζερ, ώστε να αυγατίσει και να αποκτήσει αυτοματισμό.

Η δικαστική διερεύνηση στη Γερμανία, σχετικά με τις μίζες της Siemens, αποδεικνύει ότι οι Γερμανοί επικράτησαν, καθώς ήταν οι καλύτερα οργανωμένοι, οι πιο σοβαροί, οι πλέον έντιμοι στην διάθεση του μαύρου χρήματος και αυτοί που ανέπτυξαν την πλέον ολοκληρωμένη μέθοδο παραγωγής πολιτικού χρήματος.
Είναι αυτοί που προσέδωσαν μορφή στην ουσία της μίζας στην Ελλάδα. Είναι οι καλύτεροι, ομολογήστε το!

Η κυβέρνηση-Καραμανλή έμεινε όμως ο μόνος παράγοντας στην χώρα που έχει την τόλμη να υπερασπίζεται ακόμη το αυτονόητο: «η υπόθεση με τις μίζες δεν πρέπει να έρθει στη Βουλή διότι θα διασυρθεί ο πολιτικός κόσμος και θα παρεμποδιστεί η Δικαιοσύνη», είπε χθες στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σ. Χατζηγάκης.

Σωστό, αν και θα ήταν πιο ολοκληρωμένο και ορθότερο να πρόσθετε ότι, επίσης το ενδεχόμενο σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής ενέχει τον κίνδυνο να διασυρθεί η δικαιοσύνη και να παρεμποδιστεί η παραγωγή πολιτικού, μαύρου χρήματος στο μέλλον.

Και αν τυχόν γινότανε κάτι τέτοιο με ποιο κίνητρο άραγε θα διαγκωνίζονταν, τότε, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να σχηματίσουν μονοκομματικές κυβερνήσεις;

Καλά αυτός ο Γιώργος δεν καταλαβαίνει τίποτε: βάλλει κατά του βασικού κινήτρου της εξουσίας, ενώ είναι ηγέτης του ΠΑΣΟΚ, και υποψήφιος «καταλληλότερος»!

Πρόσεχε Γιώργο μου, γιατί ενίοτε οι προτάσεις για Εξεταστικές γίνονται αποδεκτές θα του πει, όταν προκάμει και περάσει από την Βουλή, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Βάζετε στοίχημα;
Μετά θα κάνει εκλογές…με το γνωστό κίνητρο.

ΥΓ. Το παραπάνω κείμενο αποτελεί ευθυμογράφημα που δεν πρέπει να απασχολήσει σοβαρά τις συνειδήσεις πολιτικών και κομματικών-ψηφοφόρων. Μη φοβάστε το σύστημα δεν θα διαρραγεί από τις αποκαλύψεις για τις μίζες και το κίνητρο άσκησης πολιτικής στην πατρίδα. Για αυτό φροντίζει η αμερικανική δικηγορική εταιρεία Debevoise-Ρlimpton, η οποία διά του ποινικολόγου, μεγαλοστελέχους του συστήματος, κ. Αλ. Λυκουρέζου, φιλτράρει προσεχτικά τα αποκαλυπτικά(!) στοιχεία που παραδίδει στον εισαγγελέα.

Μα, οι Αμερικανοί συνεργάζονται με τους Γερμανούς, για να συγκαλύψουν την υπόθεση;
Θα αναρωτηθεί ο ανόητος οπαδός του Πούτιν. Ναι φίλε και μεταξύ τους και με τον Πούτιν, όταν έχουν να κάνουν με εσένα και με το διεφθαρμένο καθεστώς που στηρίζεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: