Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2008

Οι ήρωες πεθαίνουν σαν τον Χριστόδουλο!

Θυμώνω και παράλληλα θλίβομαι για το επίπεδο του πολιτισμού μας, όταν ακούω μηνύματα της ηγεσίας που αναφέρονται σε ηρωικές μορφές σύγχρονων τους ηγετών, οι οποίοι, σύμφωνα με αυτά, φέρεται να έδωσαν, ως μοναδικοί μαχητές, ένα ανεπανάληπτο αγώνα θάρρους και αυταπάρνησης με τον χάροντα στα μαρμαρένια αλώνια!

Ο ηρωισμός της ηγεσίας, έτσι, δεν αναφέρεται στο δημόσιο βίο και την πολιτεία της, αλλά στις ιδιωτικές της στιγμές.

Αν διαβάσετε τα μηνύματα των λογής-λογής ηγετών στη χώρα, για το θάνατο του Χριστόδουλου, θα ανατριχιάσετε, ίσως, από το πολιτισμικό επίπεδο που καλλιεργείται στην Ελλάδα.

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Εκφράζω τη θλίψη μου για το θάνατο του Προκαθημένου της Eκκλησίας της Ελλάδος. Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος υπήρξε εξέχων Ιεράρχης με πλούσια και πολύπλευρη προσφορά, ο οποίος με την ανεξάντλητη ενέργειά του αγωνίστηκε για μια ζωντανή και μαχόμενη Εκκλησία. Με τη στάση του απέναντι στο καταλυτικό γεγονός της ασθένειας και του θανάτου μας συγκλόνισε στέλνοντας ένα μοναδικό μήνυμα θάρρους και αξιοπρέπειας».

Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, είπε: «Διερμηνεύοντας, είμαι βέβαιος, τα αισθήματα των Ελληνίδων και των Ελλήνων, εκφράζω τη θλίψη μου για την κοίμηση του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου… Η γενναιότητα και η καρτερία που επέδειξε τις δύσκολες ώρες της προσωπικής του μάχης αγγίζουν τις καρδιές όλων μας»

O δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης δήλωσε: «Σήμερα, ημέρα πένθους και περισυλλογής για ολόκληρο το λαό μας, θα ήθελα να εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη μου για την κοίμηση του Αρχιεπισκόπου μας. Ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, ο οποίος ως τις τελευταίες στιγμές της ζωής του στάθηκε όρθιος με απαράμιλλο ψυχικό σθένος…»

Η Υπουργός των Εξωτερικών, κα Ντόρα Μπακογιάννη, δήλωσε, μεταξύ άλλων:«Εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη μου για την κοίμηση του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδας Χριστόδουλου… Η γενναιότητα, η ηρεμία και η αξιοπρέπεια, με τις οποίες αντιμετώπισε την τελευταία, δυσκολότερη, μάχη της ζωής του, έχουν αγγίξει τις καρδιές των Ελλήνων και των Ορθοδόξων όπου γης, αποτελώντας για όλους ένα μάθημα πραγματικού Χριστιανικού ήθους και θάρρους».

Ο Δ. Αβρομόπουλος δεν θα μπορούσε να μη δώσει το στίγμα του, λέγοντας: Εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη μου για την κοίμησή του και το θαυμασμό μου για τον προσωπικό αγώνα που έδωσε με καρτερικότητα και ψυχικό σθένος μέχρι τις τελευταίες στιγμές του.

Μετά από αυτό το μικρό δείγμα δηλώσεων φορέων της πολιτείας και μην αντέχοντας να παρουσιάσω περισσότερες, καθώς όλες κινούνται στο ίδιο πνεύμα, νομίζω ότι δικαιούμαι να συμπεράνω:

Οι Έλληνες ηγέτες, λοιπόν, δεν πεθαίνουν ως ήρωες, αλλά οι ήρωες πεθαίνουν σαν τους Έλληνες ηγέτες, ποιμαντικούς, λαϊκούς, δεσποτικούς και τυχάρπαστους!
Ο ΑΓΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: