Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2008

Εκλογές τον Μάρτιο


Καμιά αμφιβολία δεν υπάρχει πλέον ότι οδεύουμε προς γενικές εκλογές την άνοιξη.

Η νέα δημοσκόπηση της MRB που εμφανίζει τον δικομματισμό να υποχωρεί ακόμη περισσότερο, αρκετά κάτω του 60%, που σύμφωνα με τους εκλογολόγους αποτελεί το κάτω όριο της επιβίωσης του, σε συνάρτηση με το προβάδισμα που δείχνει να έχει η ΝΔ ως προς το ΠΑΣΟΚ και την ανάλυση ποιοτικών χαρακτηριστικών του «εκλογικού» δείγματος, καθιστούν επιβεβλημένη την προσφυγή στις κάλπες από τον Καραμανλή.

Μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση θα πρέπει να υπάρξει «σιωπηρή» συγκατάθεση του Γ. Παπανδρέου, καθώς το Σύνταγμα δεν παρέχει στον Καραμανλή τη δυνατότητα να απαιτήσει τη διάλυση της Βουλής, κατά τον πρώτο χρόνο της τρέχουσας κυβερνητικής θητείας.

Αυτό, ασφαλώς, δεν είναι ζήτημα, καθώς οι κάλπες θα επιφέρουν άμεση εκτόνωση όχι μόνο από το ζοφερό κλίμα των σκανδάλων που πλήττουν τη κυβέρνηση και κυρίως τον πρωθυπουργό, αλλά επιπλέον θα λυτρώσουν και τον Γιώργο, ο οποίος ταλαιπωρείται από τον εσωκομματικό ανταγωνισμό του Βενιζέλου.

Οι αιφνιδιαστικές εκλογές, που θα διεξαχθούν με «λίστα», άρα θα ενισχύσουν την προνομία του αρχηγού στο κόμμα, θα πετύχουν να αναστείλουν τις τάσεις απόσχισης των φιλόδοξων δελφίνων στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ και θα συγκρατήσουν με τεχνητό πολιτικό φράχτη, για άλλη μια φορά, τα «πρόβατα» στο κομματικό μαντρί.

Η πανελλαδική δημοσκόπηση της MRB έγινε στις 27 και 28 Ιανουαρίου σε δείγμα 1.012 ατόμων με δικαίωμα ψήφου.
Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει 29,2%, το ΠΑΣΟΚ 25,9%, ο ΣΥΝ 9,1%, το ΚΚΕ 8,1%, το ΛΑΟΣ 4,2%, άλλο κόμμα 3,3%, λευκό 2,6%, άκυρο 1,2% και οι αναποφάσιστοι συγκεντρώνουν το 11,2%. Δεν απάντησε το 5,2%.

Για να δούμε την τάση αξίζει να σημειώσουμε ότι στην προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας, που είχε πραγματοποιηθεί στις 8 Νοεμβρίου 2007, η διαφορά ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα ήταν 3,9% ( ενώ τώρα μειώθηκε στο 3,3%). Συγκεκριμένα, η ΝΔ συγκέντρωνε το 35,6%, το ΠαΣοΚ το 31,7%, το ΚΚΕ 7%, ο ΣΥΝ 6,5%, και το ΛΑΟΣ 3,2%.

Ενδιαφέρων παρουσιάζει επίσης ο πίνακας για την εικόνα της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Την καλύτερη εικόνα εμφανίζουν τα μικρά κόμματα

Συγκεκριμένα ο ΣΥΝ με ποσοστό 35,4%, ακολουθεί το ΚΚΕ με 25,6 και το ΛΑΟΣ με 25%. Οι θετικές κρίσεις για τη ΝΔ είναι 23,1% και για το ΠASOK 14,6%.

Ο ΑΓΙΟΣ

2 σχόλια:

theodore είπε...

Σε περίπτωση μη επίτευξης αυτοδυαμίας του πρώτου κόμματος,ποιές θα είναι οι εξελίξεις;
Προβλέπεις συνεργασίες ή θα επαναληφθούν οι εκλογές με τον νέο εκλογικό νόμο;

ο αγιος είπε...

Φίλε theodore

Όλα θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα και την διαφορά.
Αν βγει πρώτο, αλλά όχι αυτοδύναμο το ΠΑΣΟΚ, αποκλείω το ενδεχόμενο να συνεργαστεί με την ΝΔ.
Όλα τα όλα είναι ανοιχτά.
Αν η εικόνα είναι αντίστροφη, με τη ΝΔ στη θέση του ΠΑΣΟΚ, δεν αποκλείω το ενδεχόμενο πρότασης για σχηματισμό Μεγάλου-Συνασπισμού μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, δίχως τον Γιώργο φυσικά.