Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2008

Εκλογές τώρα!


Του Αγίου

Διάψευσε τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών σε συνδυασμό με ανασχηματισμό της κυβέρνησης του ο Πρωθυπουργός, κατά την σημερινή συνέντευξη τύπου στην Θεσσαλονίκη. Αυτό σημαίνει ότι δεν θέλει να φανεί ότι σε πρόωρες εκλογές οδηγούμεθα με δική του πρωτοβουλία και εξαιτίας της αδυναμίας του να ασκήσει πολιτική.

Ο κ. Καραμανλής αποφάσισε να κάνει «χαρακίρι» με τον δικό του τρόπο, αιφνιδιάζοντας απόλυτα την αντιπολίτευση και τον ελληνικό λαό.

Έχει μπροστά του, τις επόμενες μέρες, ανοικτά ζητήματα εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής, τα οποία μπορεί να χειριστεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να προκαλέσει πολιτική κρίση την οποία θα χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα για την διάλυση της βουλής. Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι ο κ. Καραμανλής χρησιμοποίησε συνειδητά, ως αφορμή για την πρόωρη διάλυση της προηγούμενης βουλής, θέματα τα οποία δεν είχαν εθνικό χαρακτήρα για να αφήσει ανοικτό το περιθώριο να τα επικαλεστεί σε μια δεύτερη φάση.

Είναι πρόδηλο ότι στο μυαλό του αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνον η άμεση προσφυγή στις κάλπες, γι’ αυτό ακριβώς απέκλεισε και το ενδεχόμενο ανασχηματισμού.

Αν πραγματοποιούσε ανασχηματισμό στην κυβέρνησή του θα ήταν αναγκασμένος να απομακρύνει κοντινούς του συνεργάτες, οι οποίοι, για να περισωθούν, δεν θα δίσταζαν να συγκρουστούν μαζί του, καθώς και με άλλα στελέχη της ΝΔ, σε τέτοιο βαθμό που το κόμμα του θα εμφάνιζε εικόνα διάλυσης εάν μετά από λίγους μήνες πήγαινε σε εκλογές.

Έχοντας στο μυαλό του το σενάριο των άμεσων εκλογών, δεν είχε απολύτως κανένα άλλο περιθώριο από το να υποστηρίξει τους συνεργάτες του εκείνους, οι οποίοι με πράξεις και συμπεριφορές αποτελούν πληγή στην διακυβέρνηση της ΝΔ.

Αν μιλούμε για «χαρακίρι», εννοούμε άμεση προσφυγή στο λαό. Σε άλλη περίπτωση δεν πρόκειται για «χαρακίρι», αλλά για αργό, βασανιστικό θάνατο στο κρεβάτι του Προκρούστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: