Τετάρτη 13 Αυγούστου 2008

Το μήνυμα… εβλήθη


Του Αγίου

Η παρουσιαζόμενη συμφωνία της ρωσικής ηγεσίας με την γεωργιανή κυβέρνηση για εκεχειρία, με την έκφραση παράλληλης ικανοποίησης των δύο πλευρών για την επίτευξη των στόχων, αυτών των φονικών επιχειρήσεων, αποκαλύπτουν και το υπόβαθρο του πολεμικού παιγνίου στην περιοχή.

Έχοντας ως «σκηνή του θεάτρου» χιλιάδες νεκρούς, πολλές δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες, που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα και ένα κοινωνικό χάος σε μια μεγάλη περιοχή που δεν περιορίζεται στις πόλεις που επλήγησαν από τα βλήματα των αντιμαχομένων, οι αντίπαλοι προβάλλουν το μήνυμα τους στην παγκόσμια κοινή γνώμη.

Επέλεξαν την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, για να τονιστεί εμφαντικά ότι ειρήνη στην περιοχή δεν μπορεί να επιτευχθεί – αντίθετα κινδυνεύει η παγκόσμια ασφάλεια - δίχως την ικανοποίηση των πολιτικών επιδιώξεων καθενός από τους εμπλεκόμενους στη κρίση.

Οι Ρώσοι εξέπεμψαν το μήνυμα ότι η στην Υπερκαυκασία είναι αυτοί τα αφεντικά και ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει τη κυριαρχία τους, δίχως δραματικές επιπτώσεις στο παγκόσμιο σύστημα ασφάλειας.

Η Γεωργιανή ηγεσία κατέστησε σαφές ότι χωρίς την ενεργό παρέμβαση της Δύσης οι χώρες που (τυπικά) αποσπάστηκαν από την Ρωσική σφαίρα κυριαρχίας, μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, δεν θα έχουν κανένα μέλλον ως πραγματικά ανεξάρτητες εθνικές ή πολυεθνικές οντότητες.

Η απερχόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ, έστειλε μήνυμα στην ΕΕ, και στην φιλειρηνική αμερικανική κοινή γνώμη ότι η Ρωσία δεν έπαψε να αποτελεί απειλή για τα συμφέροντα της Δύσης και ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει στρατιωτική και θεσμική ολοκλήρωση της άμυνας εναντίον της.
Έτσι, για παράδειγμα, νομιμοποιείται η «αντιπυραυλική ασπίδα» και η ένταξη στο ΝΑΤΟ της Ουκρανίας και της Γεωργίας.

Μήνυμα επιχείρησε να μεταδώσει και το διευθυντήριο της ΕΕ, λέγοντας ότι πρωτοβουλίες για γεωπολιτικές μεταβολές δεν θα πρέπει να αναλαμβάνονται χωρίς την σύμφωνη γνώμη της ΕΕ. Έτσι, το μλοκ των μεγάλων χωρών της ΕΕ επιχειρεί να παρουσιαστεί ως εγγυητής της σταθερότητας του συστήματος.

Υπήρξε, όμως, και ένα γενικότερο μήνυμα: μπορεί ο ψυχρός πόλεμος να τελείωσε, ενδέχεται ΗΠΑ και Ρωσία να συνεχίσουν να πορεύονται από κοινού εναντίον μικρών και μεγαλύτερων χωρών που αμφισβητούν την επικράτηση του συγκεκριμένου νεοφιλελεύθερου, παγκοσμιοποιημένου συστήματος, αλλά δεν θα πρέπει να αμφιβάλει κανείς ότι αποτελούν τους δύο πόλους σταθερότητας (!) της παγκόσμιας τάξης.

Με άλλα λόγια, Ρωσία και ΗΠΑ, μέσω ενός κλίματος ψευδο-διπολισμού επιχειρούν να συντηρήσουν τις αυταρχικές ηγεσίες τους και το κλονιζόμενο από εσωτερική αμφισβήτηση σύστημα κυριαρχίας τους, ενισχύοντας τις συντηρητικές κυβερνήσεις σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία, και σκορπώντας το φόβο και το δέος στο κόσμο.

Έχουν πετύχει πλέον να ταυτίσουν το γενικό περιεχόμενο του μηνύματος προς τον κόσμο με τα Νεο-ιμπεριαλιστικά συμφέροντά τους.

«Τρομολαγνεία», «Ενεργειοφοβία» και «Σύγκρουση των Πολιτισμών» συνθέτουν το πάζλ ενός νεο-συντηρητισμού που υπηρετείται και αναπαράγεται ακόμη και με τρομερά εγκληματικές, πολεμικές επιχειρήσεις σε όλες τις ηπείρους και μάλιστα με αυξημένη συχνότητα.

Ο πόλεμος στη Γεωργία αντί να καταδείξει την παθογένεια και την εγκληματικότητα του διπολισμού, αντί να φανερώσει τη βαρβαρότητα ενός συστήματος που μοιάζει να αδυνατεί να χειριστεί σχετικά απλές περιφερικές διενέξεις, αντί να θορυβήσει όσους παρατηρούν τη ταχύτητα εξέλιξης μιας διένεξης σε πολεμική σύγκρουση - εκεί που τα συμφέροντα των «υπερδυνάμεων» εμφανίζονται ως αδιαμφισβήτητα - καλλιεργεί νέα φοβικά σύνδρομα και προκαλεί τη ταύτιση μεγάλων τμημάτων των κοινωνιών με τον ένα ή τον άλλο πόλο.

Σε αυτό αποσκοπεί το μήνυμα και αυτής της πολεμικής περιπέτειας στη Γεωργία. Εντάξει το μήνυμα ελήφθη!

Μόνον που, σε αντιδιαστολή, το μήνυμα της ειρηνικής συνύπαρξης για άλλη μια φορά… εβλήθη. Και αυτό δεν «συμφέρει» καθόλου τις κοινωνίες και ασφαλώς τη δημοκρατία στο κόσμο

Δεν υπάρχουν σχόλια: