Τετάρτη 13 Αυγούστου 2008

Σκοπιανό: διαπραγμάτευση δύο ταχυτήτων;


Του Αγίου

Προσπάθεια έμμεσης διεύρυνσης του πλαισίου διαπραγμάτευσης μεταξύ Αθηνών-Σκοπίων διαπιστώνεται κατά την αποψινή συνάντηση της αντιπροσωπίας της ΠΓΔΜ και της αντίστοιχης ελληνικής με τον Μάθιου Νίμιτς, με παράλληλη πρόθεση του ειδικού διαπραγματευτή να σαλαμοποιηθεί το αντικείμενο της διένεξης.

Έτσι, ο εξουσιοδοτημένος από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών διαμεσολαβητής, προτείνει [σύμφωνα με δικές μας πληροφορίες] την απευθείας διαπραγμάτευση για τη νέα ονομασία της γείτονος, μεταξύ των πολιτικών ηγεσιών των δύο χωρών – σε επίπεδο υπουργών των εξωτερικών, πιθανότατα – ενώ παράλληλα θα συζητείται το εύρος χρήσης του νέου ονόματος και δεκάδες άλλα ζητήματα που άπτονται του πλαισίου των σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών, στο επίπεδο των ειδικών διαπραγματευτών.

Πηγές από τον ΟΗΕ μας επισήμαναν πριν από λίγο, ότι ο Μ. Νίμιτζ πιστεύει ότι με τη νέα μέθοδο που εγκαινιάζει από την ερχόμενη βδομάδα, επισκεπτόμενος την Αθήνα και τα Σκόπια, θα παρακαμφθούν τα αδιέξοδα και θα υπάρξει η δυνατότητα μίας καταρχήν συμφωνίας για το «όνομα», που θα απεγκλωβίσει την όλη διαδικασία και θα καταστήσει δυνατή μια Νέα Συμφωνία Πλαίσιο μεταξύ των δύο πλευρών για συνέχιση της διαπραγμάτευσης.

Όπως αντιλαμβάνεστε, αν η ελληνική πλευρά αποδεχθεί αυτή τη διαδικασία θα έχει διολισθήσει εκ νέου από την επίσημα διακηρυγμένη θέση της: «ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό, για όλες τις χρήσεις».

Ο προφανής στόχος του φερόμενου ως νέου πλαισίου διαπραγμάτευσης είναι να υπάρξει σύντομα – εντός, πιθανόν, του Οκτωβρίου – μία καταρχήν συμφωνία ως προς το «όνομα», για να νομιμοποιηθεί το άνοιγμα της γραφειοκρατικής διαδικασίας, ώστε να προχωρήσει η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και να αρχίσουν από τη νέα χρονιά οι ενταξιακές της διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Στο μεταξύ θα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τα υπόλοιπα διμερή ζητήματα που σχετίζονται ουσιαστικά με την ίδια την εφαρμογή του ονόματος και ασφαλώς είναι αυτές που θα καθορίσουν και την ουσία της λύσης, ως προς το «Μακεδονία» και το «μακεδονικός».

Η αρχική αντίδρασή μας είναι αρνητική σε μια τέτοια εξέλιξη, καθώς παρατηρούμε να μην αντιμετωπίζεται ριζικά το πρόβλημα που ταλανίζει τις σχέσεις των δύο χωρών, εδώ και τόσα χρόνια, την στιγμή, μάλιστα, που η "πολιτική του Βέτο", του Καραμανλή φθίνει και εκφυλίζεται διπλωματικά στο ανάλογο του «εμπάργκο του Ανδρέα».

Υ.Γ. Η ενημέρωση αυτή προς τους φίλους του blog στηρίζεται αποκλειστικά σε πληροφορίες που αντλήσαμε από πηγές της διεθνούς διπλωματίας και δεν γνωρίζουμε, ασφαλώς, τη στάση της ελληνικής πλευράς και της ηγεσίας της ΠΓΔΜ. Επιφυλασσόμαστε να επανέλθουμε εάν και εφόσον ενημερωθούμε έγκυρα για τον χειρισμό στον οποίο σκοπεύει ναπροβεί η ελληνική πλευρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: