Κυριακή 24 Αυγούστου 2008

Στον αέρα η ενδιάμεση συμφωνία;


Αντίθετο κλίμα από αυτό που παρουσιάστηκε στα Σκόπια και στην Θεσσαλονίκη από τον ειδικό διαπραγματευτή για το «σκοπιανό», μεταδίδεται από πηγές μας στα Ηνωμένα Έθνη.

Διπλωμάτες, που είναι σε θέση να γνωρίζουν το παρασκήνιο, μας έλεγαν σήμερα το μεσημέρι ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Ελληνική πλευρά να προχωρήσει σε επίσημη καταγγελία του πλαισίου της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, βάσει της οποίας υποτίθεται ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθηνών –Σκοπίων για την τελική ονομασία της γείτονος.

Ο Μάθιου Νίμιτζ έχει ενημερωθεί αρμοδίως ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει βρεθεί σε δύσκολη θέση εξαιτίας άστοχων ενεργειών του ΟΗΕ, που εμμέσως ενίσχυσαν τις υπονομευτικές για την διαπραγμάτευση πρωτοβουλίες Γκρουέφσκι και είναι έτοιμη να αντιδράσει δυναμικά.

Όλοι πλέον στον ΟΗΕ πιστεύουν ότι απαιτείται μια νέα ισορροπητική παρέμβαση, ενδεχομένως και στο επίπεδο του Γ.Γ του Οργανισμού, καθώς οι διαπραγματεύσεις κινδυνεύουν με γενική κατάρρευση, η οποία την περίοδο αυτή μοιάζει να μην απασχολεί ιδιαίτερα το State Department, το οποίο εμφανίζεται τρομερά ψύχραιμο ως προς το ενδεχόμενο αυτό, λες και υπάρχει έτοιμο εναλλακτικό σχέδιο!

Οι πηγές μας επιμένουν ότι το επόμενο 15θήμερο θα καθορίσει εκτός από την πορεία της διένεξης για το «όνομα» της ΠΓΔΜ και το χρονοδιάγραμμα ένταξής της στο θεσμικό πλαίσιο της Βορειοατλαντικής συμμαχίας.

Η αναβάθμιση του διαλόγου με την εμπλοκή των υπουργών εξωτερικών των δύο πλευρών σκοντάφτει σε πρόσθετες εγγυήσεις που φέρεται να ζήτησε η ελληνική πλευρά και τις οποίες αρνείται να ικανοποιήσει η ηγεσία της ΠΓΔΜ.

Έτσι, το χάσμα διευρύνεται με τη δυσπιστία να μεγεθύνεται και από τις δύο πλευρές, καθώς βλέπουν να πλησιάζει η στιγμή μίας νέας συνολικής πρότασης για την διευθέτηση της υπόθεσης από τον Νίμιτζ.

Τώρα πλέον όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, εκτός από την απεμπλοκή του ΟΗΕ με δική του πρωτοβουλία και την εγκατάλειψη του διαπραγματευτικού πεδίου από την ΠΓΔΜ.

Έχει, δηλαδή, μεταφερθεί η πίεση εξολοκλήρου προς την ελληνική πλευρά η οποία όμως για πρώτη φορά μοιάζει να θέτει σε αμφισβήτηση την αξία της Ενδιάμεσης Συμφωνίας.

Άργησε, θα πρόσθετα, γύρω στα τρία χρόνια να το αντιληφθεί και τώρα που το κατάλαβε, φοβάμαι, ότι δεν έχει καλά επεξεργασμένο σχέδιο για να αποφύγει νέες μεγάλες τριβές στο ΝΑΤΟ και αλλού. Υπονοώ ότι η απέναντι πλευρά θα ισχυριστεί πως σε αυτήν την περίπτωση δεν θα ισχύουν οι όροι του ΝΑΤΟ που ετέθησαν για την αναβολή πρόσκλησης της ΠΓΔΜ στη συμμαχία. Τούτο, όμως, είναι μαχητό και μπορεί να αντιμετωπιστεί διπλωματικά με ισχυρά επιχειρήματα που θα επέτρεπαν την συνέχιση των διαπραγματεύσεων σε πιο αυστηρό και σαφές πλαίσιο.

Είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση Καραμανλή άργησε πολύ να επεξεργαστεί εναλλακτικά σχέδια αντιμετώπισης της διένεξης, εγκλωβισμένη σε διπλωματικές κόκκινες γραμμές, οι οποίες στον μόνο που προκαλούσαν πρόβλημα ήταν η χώρα μας. Είχαμε εγκαίρως εξηγήσει ότι ενώ στην πολιτική οι κόκκινες γραμμές μπορεί να φανούν χρήσιμες για τη δόμηση διπλωματικών πρωτοβουλιών, αν αυτές αρθρωθούν στη διπλωματική σκακιέρα τότε είναι επιζήμιες.

Μακάρι να κάνω λάθος. Μακάρι να υπάρχει σχέδιο για την αποφυγή, έστω και τώρα, της βύθισης της κυβέρνησης Καραμανλή στο διπλωματικό πηγάδι που μόνη της έπεσε, παρά τις επίμονες επισημάνσεις μας για τον κίνδυνο.

Ο ΑΓΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: