Εναλλακτικό σχέδιο για την «επίλυση» του «σκοπιανού» από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, είχαμε υπαινιχθεί πριν από λίγες μέρες στην ανάρτηση μας: «Στον αέρα η ενδιάμεση συμφωνία».
Συγκεκριμένα σημειώναμε:
«Όλοι πλέον στον ΟΗΕ πιστεύουν ότι απαιτείται μια νέα ισορροπητική παρέμβαση, ενδεχομένως και στο επίπεδο του Γ.Γ του Οργανισμού, καθώς οι διαπραγματεύσεις κινδυνεύουν με γενική κατάρρευση, η οποία την περίοδο αυτή μοιάζει να μην απασχολεί ιδιαίτερα το State Department, το οποίο εμφανίζεται τρομερά ψύχραιμο ως προς το ενδεχόμενο αυτό, λες και υπάρχει έτοιμο εναλλακτικό σχέδιο! Οι πηγές μας επιμένουν ότι το επόμενο 15θήμερο θα καθορίσει εκτός από την πορεία της διένεξης για το «όνομα» της ΠΓΔΜ και το χρονοδιάγραμμα ένταξής της στο θεσμικό πλαίσιο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας».
Και σήμερα έρχεται το ειδησεογραφικό Πρακτορείο ΜAKFAX ( σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου) να λύσει το μυστήριο της αμερικανικής στάσης την τελευταία περίοδο των διαπραγματεύσεων.
Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, φέρεται να είναι έτοιμη να παρουσιάσει σχέδιο για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων στις 23 Σεπτεμβρίου και μάλιστα έχουν γίνει προετοιμασίες ώστε αυτό να παρουσιαστεί την επομένη ημέρα (24 Σεπτεμβρίου)στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Αν πράγματι τα γεγονότα έχουν έτσι, είναι πασίδηλο ότι το αδιέξοδο που εμφανίστηκε τις τελευταίες μέρες, με αλληλοκατηγορίες μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων, ήταν ένα φτηνό παιχνίδι για να προετοιμάσουν την κοινή γνώμη στις δύο χώρες να υποδεχθεί θετικά (λυτρωτικά) την παρέμβαση της κυβέρνησης Μπούς.
Μια ενέργεια η οποία καπελώνει τον ΟΗΕ και το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης και προδίδει συμφωνία κάτω από το τραπέζι μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, με υπόγεια μάλιστα επιδιαιτητική οργάνωση από τον αμερικανικό παράγοντα.
Όμως, τέτοιες συμπεριφορές δεν χαρακτηρίζουν ανεξάρτητες χώρες, που στηρίζονται στην λαϊκή κυριαρχία. Αυτές οι διευθετήσεις ταιριάζουν σε διακανονισμούς φατριών μαφιόζων περισσότερο, παρά σε διπλωματικό χειρισμό δημοκρατικών κυβερνήσεων.
Επί της ουσίας σημειώστε, ότι οποιαδήποτε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν μπορεί να επιβάλει την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της γείτονος. Το μόνον που μπορεί να πετύχει είναι την αντικατάσταση της «ενδιάμεσης συμφωνίας» με ένα νέο ψήφισμα που θα αφορά στο όνομα και στο εύρος της χρήσης του, το οποίο αν δεν αποκτήσει καθολικότητα στην εφαρμογή του, θα αντικαταστήσει, απλώς, το “FYROM”, εκεί όπου αυτό απαντάται σήμερα.
Εάν η κυβέρνηση-Καραμανλή επιτρέψει μια τέτοια εξέλιξη θα φέρει το βάρος μιας ζημιογόνας για τα ελληνικά συμφέροντα μεθόδευσης και δικαίως θα κατηγορηθεί για ανεπίτρεπτη εξάρτηση από την απερχόμενη κυβέρνηση Μπους.
Ο ΑΓΙΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου