Τετάρτη 2 Απριλίου 2008

Ψύλλοι στα αυτιά μου …

Του Αγίου

Ένα υπέροχο σκηνικό Άγριας Δύσης στήθηκε από την Αθήνα και τα Σκόπια με φόντο Το Παλάτι του Λαού στο Βουκουρέστι!

Ένα σκηνικό που παραπέμπει σε σκληρή αναμέτρηση μέχρι τελικής πτώσεως ή περήφανης νίκης του Έλληνα πρωθυπουργού.

Ο Κώστας Καραμανλής οπλισμένος με το ισχυρότερο αντιαμερικανικό όπλο που έχει εφευρεθεί από την ελληνική προπαγάνδα, είναι έτοιμος αν χρειασθεί το το στρέψει εναντίον ακόμα και αυτού του ίδιου του Mr.President και…ο θεός βοηθός.

Το 25σφαιρο-veto είναι έτοιμο να εκπυρσοκροτήσει στα επιδέξια χέρια του Καραμανλή και να λυτρώσει μια για πάντα τις συνειδήσεις του καταπιεσμένου Έλληνα.

Αυτά τα μηνύματα παίρνω από την πατρίδα, καθώς από την άλλη πλευρά επικρατεί απόλυτη ηρεμία.

Το κείμενο προσχώρησης των χωρών του Συμφώνου της Αδριατικής είναι έτοιμο για να υπογραφεί αύριο. Η μόνιμη αντιπροσωπεία μας στο ΝΑΤΟ γνωρίζει τι γράφει και το έχει συζητήσει με την ελληνική κυβέρνηση.

Κάποιοι ευρωπαίοι διπλωμάτες είναι λίγο δυσαρεστημένοι από το «θέατρο» Μπούς, με τη συμμετοχή της ελληνικής ηγεσίας και του θιάσου της ΠΓΔΜ, αλλά θα τους περάσει!

Και κάποιοι ηγέτες μεγάλων χωρών της ΕΕ ψιθυρίζουν ότι το έργο δεν είναι για τα μέτρα τους κα ότι αυτό ανεβαίνει την κατάλληλη στιγμή για να επισφραγίσει και τυπικά την απόλυτη επικυριαρχία των ΗΠΑ στα δυτικά Βαλκάνια, αλλά δεν βαριέσαι!

Εμείς μη έχοντας καμία απολύτως διάθεση να εμπλακούμε σε αυτό το κλίμα και για να μπορούμε να σας κοιτάμε στα μάτια με αξιοπρέπεια και αύριο θα πούμε μόνο αυτό προς το παρόν:

Το σκηνικό παλαιού-γουέστερν που στήθηκε στο Βουκουρέστι δεν έχει σχέση με την παραγματικότητα και μάλιστα με την διπλωματική πραγματικότητα.

Αυτό που πρέπει να κυριαρχήσει σε μια ενδεχομένως νέα προσέγγιση της ελληνικής πλευράς, είναι η σχεδιαζόμενη μεταβολή της πολιτειακής ταυτότητας της γείτονος να μη γίνει ερήμην των ελληνικών συμφερόντων.

Όλα τα άλλα ανάγονται σε αυτό πού προ καιρού ορίσαμε ως blame game, το οποίο κάνει μεν καλό στον εθνικισμό, και στους επιδιαιτητές, ζημιώνει όμως το κύρος της Χώρας και θίγει μεσοπρόθεσμα την θέση της στο διεθνές σύστημα.

Το παιχνίδι μεγάλης μερίδας του Τύπου, για την δημιουργία κλίματος «ασύμμετρων απειλών» για τον Καραμανλή και την Ελλάδα, από τον διεθνή παράγοντα σύντομα θα αποδειχθεί ότι αποσκοπεί, μάλλον, στην απόλυτη παράδοση των ελληνικών συμφερόντων σε αυτόν ακριβώς τον παράγοντα. Το έργο έχει ξαναπαιχτεί.

Κάθε φορά που η πολιτική ηγεσία ακολουθούσε τις επιταγές αμερικανικών Κυβερνήσεων, η προπαγάνδα φρόντιζε να διασκεδάζει αυτή την επιλογή, προκαλώντας διέγερση του αντι-αμερικανισμού. Έτσι, καλύπτεται επικοινωνιακά η χειραγώγηση των ελληνικών κυβερνήσεων από τις ΗΠΑ – βρίζοντας τις ΗΠΑ - εδώ και πολλά χρόνια.

Είναι βαρετή η επανάληψη του γνωστού σεναρίου.

Οι ψύλλοι στα αυτιά μου από το παρασκήνιο σε λίγο θα αρχίσουν να σουλατσάρουν στο προσκήνιο. Όχι από απόψε, αλλά από αύριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: