Σάββατο 5 Απριλίου 2008

Εμείς, εσείς και οι άλλοι

Του Αγίου

Έχοντας πάντα κατά νου τις αρχές, οι οποίες διαπνέουν αυτό το blog, θα προσπαθήσω με λίγες κουβέντες να αποσαφηνίσω τη στάση μας και το επίπεδο κριτικής προσέγγισης που διέπει τον σχολιασμό μας.

Καταρχήν το «εμείς» για εμάς έχει ένα κοσμοπολίτικο χαρακτήρα. Αποτελείται από διακριτές ταυτότητες, που η μία σέβεται την άλλη και οι οποίες συλλειτουργούν σε ένα πλαίσιο αξιών, αλληλοσεβασμού και δημιουργικής ελευθερίας. Δεν είμαστε ομάδα με την ολοκληρωτική έννοια, είμαστε team ( δεν εννοώ αυστηρά το bloopers team, καθώς, για παράδειγμα εγώ δεν είμαι οργανικό μέλος του).

Η σύνθεση στο πλαίσιο αυτού του team, με την ευρύτερη έννοια, όπως απαντάται σε αυτό το blog, πραγματοποιείται μέσα στο φάσμα των συγκλινουσών αντιθέσεων που δεν αποτελεί απλό συνθηματάκι, αλλά θεμελιώδη ανάγκη και όρο δημιουργίας.

Κανείς δεν εξαρτά την σκέψη του, τη στάση του και τη συμπεριφορά του από τον άλλο. Δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε. Δεν αισθάνεται κανείς μας την ανάγκη να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει με τον άλλο, «αντιδραστικά» ή «συμμορφωτικά».. Δεν είναι υποχρεωτικό να ταυτιζόμαστε πολιτικά ή ιδεολογικά. Η ποιότητα που χαρακτηρίζει τη συνύπαρξη μας σε αυτό το blog είναι ηθικού και πολιτισμικού χαρακτήρα.

Η αντίθεση μας με την προπαγάνδα συνίσταται στο ότι εμείς δεν δομούμε το σύστημα της πραγματικότητας ολοκληρωτικά, μυθοπλαστικά, δήθεν αυθεντικά, αλλά απομυθοποιητικά, σχετικά και απροκατάληπτα ως προς τους παράγοντες που την προσδιορίζουν. Πρόκειται, δηλαδή, για μη-εξουσιαστική προσέγγιση των συμβάντων.

Σε αντίθεση με την προπαγάνδα, εμείς δεν υπηρετούμε και δεν φιλοδοξούμε να εκφράσουμε κάποια μοναδική ή/και μονοδιάστατη αλήθεια, κάποιο δόγμα ή κάποια ιδεατή κοινή γνώμη, αλλά αποκλειστικά την γνώμη που διαμορφώνεται από την αναγωγή ενός συμβάντος σε γεγονός μέσω της συνείδησης του καθενός από εμάς.

Έτσι κακώς κάποιοι επισκέπτες θεωρούν ότι διαπνεόμαστε από κάποιου είδους εμμονή εναντίον του Καραμανλή ή άλλου πολιτικού αρχηγού. Δεν ασκούμε κριτική για να κάνουμε πόλεμο με κάποιον, ούτε για να εξυπηρετήσουμε κάποια αντιτιθέμενα σε αυτόν συμφέροντα.

Η κριτική μας είναι, φίλοι, άσκηση δημοκρατικότητας και ελευθερίας. Είναι μια μορφή δημιουργικής σύνθεσης και ανασύνθεσης των συμβάντων σε μια άλλη μη-εξουσιαστική βάση από αυτήν που διακρίνει την λογής-λογής προπαγάνδα.

Το εγχείρημα μας δεν είναι καθόλου εύκολο. Δεν δομούμε πάνω στα ίχνη του συστήματος, στον κοινό τόπο του καθεστώτος της ενημέρωσης, επί του κομματικού λόγου, βάσει των αυτονοήτων ενός συγκεντρωτικού συστήματος εξουσίας, γι’ αυτό ακριβώς ο επισκέπτης σε αυτό το blog είναι εύκολο να παρανοήσει προσεγγίσεις μη συμβατές με τον κυρίαρχο (διαδεδομένο) κώδικα επικοινωνίας.

Όταν μας βλέπετε να «κολλάμε» σε κάποια θέματα, όπως για παράδειγμα στο «σκοπιανό», δεν σημαίνει ότι διακατεχόμαστε από κάποιας μορφής εθνικισμό ή άλλο δογματισμό.

Το κάνουμε γιατί θεωρούμε από τη μια το θέμα ιδιαίτερα σοβαρό και από την άλλη διότι, μέσω της προσέγγισης κυβερνητικών και γενικότερα πολιτικών στάσεων και συμπεριφορών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, μπορούμε καλύτερα να αντιληφθούμε την ποιότητα αυτών που μας κυβερνούν και αυτών που διεκδικούν να μας κυβερνήσουν, καθώς και την τάση των opinion and decision makers. Επειδή, επίσης, μέσω ακριβώς αυτών των θεμάτων μπορούμε καλύτερα να αντιληφθούμε τον ρόλο διαφόρων κέντρων σε παγκόσμιο επίπεδο (δες αμέσως προηγούμενο post), που έμμεσα ή άμεσα επηρεάζουν τη θέση και την εικόνα της Ελλάδας (ως mental picture) στο διεθνές σύστημα.

Με τη δράση μας μέσα και έξω από τη χώρα, επιδιώκουμε να αναδείξουμε την πραγματικότητα η οποία είναι η μόνη ασφαλής βάση για την ανάπτυξη της ελληνικής κοινωνίας και της δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: