Tου Αγίου
Επανειλημμένα επισημάναμε ότι το περίφημο "μη λύση, μη πρόσκλη" είναι κενό πολιτικού ή διπλωματικού περιεχομένου και ότι έχει εκπονηθεί αποκλειστικά για προπαγανδιστική χρήση.
Σήμερα το απόγευμα με την ακριβή διατύπωση των Συμπερασμάτων της Συνόδου θα γνωρίσουμε τι χρώμα είχε το «veto» και ποιοι ωφελούνται πολιτικά από αυτό, καθώς μέχρι τώρα, όπως είναι φυσικό και αναμενόμενο, επικοινωνιακά μπορεί να το απολαύσει η ελληνική Κυβέρνηση.
Δίχως λοιπόν να θέλω να χαλάσω τη γιορτή και την ικανοποίηση για κάτι που γράφεται παντού στο Τύπο, αλλά κανένα στόμα δεν το άρθρωσε στο χθεσινό «δείπνο των ηγετών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, Θα πρότεινα, έτσι για ζέσταμα, να δούμε ξανά τι γράφαμε εμείς για το ζήτημα και να το συγκρίνουμε με τα αποτελέσματα που θα έχουμε από τη Σύνοδο, σε σχέση με αυτά που διέδιδε η προπαγάνδα .
Ευτυχώς το Scripta Manent ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις.
(Σημειώστε ότι στις παρακάτω παλαιές αναρτήσεις μας δεν έχει αλλαχθεί ούτε νι).
Τρίτη, 4 Μάρτιος 2008
Λύση made in USA
Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι, η αμερικανική κυβέρνηση «πρότεινε» στην ηγεσία του ΝΑΤΟ συγκεκριμένη φόρμουλα για να ξεπεραστεί το πρόβλημα με την άρνηση της Ελλάδας να συναινέσει στην πρόσκληση στην ΠΓΔΜ, για ένταξη στους θεσμούς της Συμμαχίας, δίχως προηγουμένως να υπάρξει «λύση» ως προς την τελική ονομασία της γείτονος.
Η αμερικανική πρόταση δομείται πάνω σε δύο αρχές, τις οποίες δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό ανέλυσε ο Γ. Γ. του ΝΑΤΟ στην πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Ελλάδας:
1) η διαδικασία ένταξης των χωρών της Χάρτας της Αδριατικής στο ΝΑΤΟ δεν είναι κοινή και για τις τρεις χώρες, με την έννοια ότι η κάθε μια κρίνεται ξεχωριστά, αλλά ασφαλώς με τα ίδια κριτήρια.
2) θα πρέπει να υπάρξει διάκριση μεταξύ της ένταξης στο στρατιωτικό σκέλος της Συμμαχίας και στην δυνατότητα πλήρους συμμετοχής στους πολιτικούς θεσμούς της.
Οι Αμερικανοί, έτσι, τις επόμενες μέρες, δια στόματος ΝΑΤΟ, θα διατυπώσουν επίσημα την άποψη (θέση) ότι η ένταξη της ΠΓΔΜ στο στρατιωτικό σκέλος (πλαίσιο ασφαλείας) της Συμμαχίας μπορεί να προχωρήσει απρόσκοπτα και ότι η πλήρης ένταξη στους θεσμούς, που διαμορφώνουν το πολιτικό πλαίσιο των αποφάσεων, θα επέλθει στο βαθμό που η διένεξη με την Ελλάδα παύσει να θεωρείται προσβολή της «καλής γειτονίας».
Με αυτήν τη φόρμουλα, επιχειρείται να διασκεδαστεί η επίκληση του veto από την ελληνική πλευρά και ταυτόχρονα να εξυπηρετηθούν οι Ευρω-ατλαντικοί στόχοι για την περιοχή, δίχως να υποστεί βλάβη το κύρος της ηγεσίας της ΠΓΔΜ.
Πέμπτη, 28 Φεβρουάριος 2008
Η άγνωστη λέξη στο ΝΑΤΟ
Είμαστε σε θέση να σας μεταφέρουμε, απόψε, τις θέσεις του ΝΑΤΟ για το ζήτημα των Σκοπίων και την πιθανότητα άσκησης του δικαιώματος της αρνησικυρίας από την Ελλάδα σε ενδεχομένη πρόσκληση της ΠΓΔΜ για ένταξη της στους θεσμούς της Συμμαχίας στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου.
Οι θέσεις αυτές κωδικοποιήθηκαν με ευθύνη του ΑΓΙΟΥ και παρουσιάζονται δίχως σχόλια, προς το παρόν, εξαιτίας της ρευστής κατάστασης των διαπραγματεύσεων στον ΟΗΕ και της επίσκεψης του Γ. Γ της Συμμαχίας στη χώρα μας για συνομιλίες και τελικές συνεννοήσεις ενόψει της Συνόδου.
Παρόλα αυτά ο προσεκτικός blogger μπορεί να βγάλει κάποια πρώτα συμπεράσματα.
Τι υποστηρίζει λοιπόν η συμμαχία:
- Το ΝΑΤΟ δεν έχει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις.
- Το ΝΑΤΟ ποτέ δεν έγινε πεδίο επίλυσης διαφορών μεταξύ των μελών του ή μεταξύ μελών και υποψηφίων μελών και δεν προβλέπεται να γίνει, καθώς δεν διαθέτει διαιτητική ή μεσολαβητική αρμοδιότητα.
- Το ΝΑΤΟ εκφράζει την ευχή να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση για το όνομα της ΠΓΔΜ από την Αθήνα και τα Σκόπια και να εκλείψουν τριβές και διενέξεις μεταξύ των δύο χωρών.
- Οι διαδικασίες ένταξης της ΠΓΔΜ που θα διαρκέσουν 12-16 μήνες, είναι ένα σεβαστό χρονικό διάστημα το οποίο θα μπορούσαν οι δύο χώρες να αξιοποιήσουν, ώστε να λύσουν όσα διμερή ζητήματα παραμένουν ανοιχτά, για να προχωρήσει δίχως προβλήματα και καθυστερήσεις η κυρωτική διαδικασία για την ένταξη των νέων μελών.
- Οι αποφάσεις στα πολιτικά Όργανα της Συμμαχίας λαμβάνονται ομόφωνα.
- Η συμμαχία προνοεί και αντιμετωπίζει με σεβασμό ενστάσεις και αιτιάσεις των μελών της, ως προς συγκεκριμένες πολιτικές και πρακτικές των Οργάνων του ΝΑΤΟ, όταν αυτά θεωρούν ότι θίγονται ζωτικά τους συμφέροντα.
- Στα εγκύκλια κείμενα των Συνόδων Κορυφής της Συμμαχίας παρέχεται η δυνατότητα παραπομπών και «υποσημειώσεων- υπομνημάτων» σε μέλη που θα ήθελαν να εκφράσουν διακριτή βούληση ή εξαίρεση.
- Στη Συμμαχία πετύχαμε τη λέξη veto να την καταστήσουμε άγνωστη λέξη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου