Τρίτη 8 Απριλίου 2008

Clean Business

Του Αγίου

Κατά την λερωμένη με μίζες , αλλά πρόσφατα αυτοκαθοριζόμενη SIEMENS, μια νέα αρχή προς τα στελέχη της έρχεται να βάλει τάξη στο επιχειρηματικό τοπίο.

Όπως μάλιστα όλοι οι κανόνες στο σύγχρονο μάνατζμεντ, έτσι και αυτή, απευθύνεται με τη μορφή ερωτήματος προς τα στελέχη της εταιρίας: «Αν αυτό που κάνεις σήμερα, δημοσιευθεί αύριο σε μια μεγάλη εφημερίδα, θα είχες πρόβλημα; Αν ναι, μην το κάνεις...»

Η αρχή αυτή δεν έφτασε ακόμη στην Κίνα, διότι, πρώτον, η χώρα είναι μακριά και δεύτερον, επειδή αγνοεί την ελευθεροτυπία.

Στην Ελλάδα την καλωσορίσαμε ως νέο must στην επιχειρηματικότητα, όμως, ως συνήθως, την προσαρμόσαμε στα μέτρα μας: "Αν αυτό που κάνεις σήμερα, δημοσιευθεί αύριο σε μια μεγάλη εφημερίδα, θα είχες πρόβλημα; Αν ναι, φρόντισε το πρόβλημα να μετατεθεί σε κάποιον άλλο".

Αν δεν το μπορείς μερίμνησε να εμφανιστείς ως θύμα ( ακόμη και τροχαίου). Αν ούτε αυτό δεν σου βγαίνει, τότε μίλησε για απίθανη σύμπτωση, που οδήγησε σε μια μοιραία παρεξήγηση από ένα τραγικό εργαστηριακό λάθος, το οποίο κατέληξε αντί για ένα νέο υπεράνθρωπο να βγάζει μια νέα υπερ-μαϊμού!

Το σύγχρονο αυτό πνεύμα, για Clean Business α –λα – ελληνικά, διακατέχει, όπως φαίνεται, και την ημεδαπή βιοτεχνία, ανατολικογερμανικού τύπου, που παράγει μετάλλια μέσω της Άρσης Βαρών.

Το ντοπάρισμα της εθνικής μας ομάδας, ήταν τελικά αποτέλεσμα τραγικής σύμπτωσης και προφανούς ανικανότητας μιας Κινέζας υπαλλήλου, εκεί μακριά στη χώρα της πρώην πολιτιστικής επανάστασης.

Όπως με καθαρότητα σημειώνει στο e-mail της η κυρία Σου Λι, θυγατέρα, προφανώς, του γνωστού πρωταθλητή υγιεινής αυτοάμυνας Μπρους Λι και εκπρόσωπος σήμερα της εταιρίας «σκευασμάτων πρωταθλητισμού», υπό την εμπορική επωνυμία «Καθαρές δουλειές»: «Λυπούμαι πολύ για την παραγγελία που κανόνισε μια καινούργια συνάδελφός μου».

Ακούγεται αντισυναδερφικό αυτό, αλλά όταν πρόκειται για παραγγελιά, η αλήθεια πρέπει να λέγεται, για αυτό η κα Λι συνεχίζει: «Μπερδεύτηκε με την παραγγελία σας που κάνατε στις αρχές Φεβρουαρίου και έκανε ένα τρομερό λάθος. Επρεπε να βάλει στην παραγγελία σας καθαρή L-tyrosine και αντίθετα σας έστειλε ένα μείγμα L-tyrosine με κάτι άλλο μαζί, το οποίο χρησιμοποιείται μόνο για ερευνητικούς σκοπούς».

Άρα, το πρόβλημα είναι το ...κάτι άλλο που η δαιμόνια «νέα συνάδελφος» πρόσθεσε στο καθαρό μίγμα. Αυτό είναι, ασφαλώς, ένα λάθος που μπορεί να κάνει ο καθένας όταν στο πλυντήριο βάζει εκτός από απορρυπαντικό και μαλακτικό.

Κατανοητό. Άλλωστε η κα Λι συνεχίζει (να προκαλεί την κοινή λογική):
«Ζητάμε συγνώμη για αυτή την κατάσταση. Θα ανακαλέσω τα προϊόντα και θα σας ξαναστείλω την L-tyrosine. Μόλις την αποστείλω, θα σας στείλω και τα στοιχεία της μεταφοράς. Με εκτίμηση, Σου Λι».

Είδατε πώς γίνονται οι clean business; Με ανάκληση της παραγγελίας και επιβάρυνση του αποστολέα.

Όπως μάλιστα, πολύ ορθά, τόνισε στους δημοσιογράφους ο συνήγορος του καθαρού ανθρώπου Χ. Ιακώβου, ο οποίος επανειλημμένως έχει καθαρίσει από ανυπόστατες φήμες περί ντόπινγκ σε αθλητές του: «Από την αρχή σας λέμε ότι ο Ιακώβου ποτέ δεν έδωσε απαγορευμένες ουσίες στους αθλητές του. Μεγαλύτερη απόδειξη από αυτό το χαρτί δεν υπάρχει».

Αν δεν υπάρχει, όμως, μεγαλύτερη απόδειξη από αυτό το χαρτί, μήπως θα πρέπει να σκεφθείτε να βρείτε κάτι άλλο; Το «ατύχημα» και η «σούπα με το δυναμωτικό» ήταν καλύτερα!

Ο πρωταθλητισμός των μεταλλίων θέλει φαντασία, όχι μόνο στη σύνθεση του «διατροφικού μίγματος», αλλά και κυρίως στη σύνθεση του παραμυθιού.

Η σωστή σειρά για clean business είναι, πρώτα να δομούμε το παραμύθι και μετά να παρασκευάζουμε εργαστηριακά το μίγμα των μεταλλίων (ντόπα) .

Στην προκειμένη περίπτωση, πολύ φοβάμαι, ότι από υπερβολική αυτοπεποίθηση τα πράγματα γίνανε ανάποδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: