Πέμπτη 17 Απριλίου 2008

Τι γυρεύει ο Νίμιτζ από το παζάρι

Του Αγίου

Παρότι ο Μάθιου Νίμιτζ δήλωσε μετά από τις συναντήσεις που είχε με την πολιτική ηγεσία των Σκοπίων ότι δεν παρουσίασε νέα πρόταση και ότι θα εκδηλώσει νέα πρωτοβουλία, αφού πρώτα εξετάσει τις διαθέσεις των δυο πλευρών, στην παρούσα φάση, εμείς μάθαμε ότι μετέφερε μια καινούργια ιδέα.

Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ εξέφρασε την επιθυμία των ΗΠΑ, την οποία συμμερίζεται και ο ίδιος, να αναβαθμιστεί αμέσως το επίπεδο της διαπραγμάτευσης και να κληθούν να αντιμετωπίσουν συνολικά όλα τα ζητήματα της διένεξης αντιπροσωπείες από τα δύο μέρη με επικεφαλής τον/την υπουργό Εξωτερικών εκάστης χώρας.

Αυτό είναι το σοβαρότερο θέμα που συζητήθηκε στα Σκόπια και θα αντιμετωπιστεί και αύριο στην Αθήνα.

Η ηγεσία της ΠΓΔΜ, έδειξε μάλλον να συμφωνεί με την προτεινόμενη αναβάθμιση της διαπραγμάτευσης, αν και ο πρόεδρος Τσερβένκοφσκι επέμεινε να παραμείνουν ενεργοί οι διαπραγματευτές Ντιμιτρόφ και Βασιλάκης, αν συμφωνεί και η Αθήνα.

Στο βαθμό που η πληροφορία αυτή είναι ακριβής και η πρόταση επαναληφθεί αύριο στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, θεωρούμε ότι θα πρέπει να αποκρουστεί από την ελληνική πλευρά, καθώς δεν είναι δυνατόν να γίνουν τελικές διαπραγματεύσεις με τον υπουργό εξωτερικών μια υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Εκ των πραγμάτων δεν υπάρχουν δυνατότητες να δεσμευτεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, σε τίποτε.

Αλλά, και αν ακόμη, κάτω από την πίεση ( βλέπε οδηγίες) των Αμερικανών δείξει διάθεση για την υπογραφή δεσμευτικών όρων, θα πρέπει να γίνει σαφές ότι αυτοί δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα περάσουν στο εσωτερικό τους δίκαιο μετά τις εκλογές.

Το πιο πιθανό είναι σε ένα αναβαθμισμένο πλαίσιο διαλόγου αυτή τη στιγμή, να δεσμευτεί η Ελλάδα και όχι η ΠΓΔΜ. Να κάνουμε δηλαδή εμείς και νέες σαφείς υποχωρήσεις, ενώ οι απέναντι να μείνουν στο πλαίσιο αόριστων υποσχέσεων για συμβιβασμό.

Στο σημείο αυτό υπάρχει και μια άλλη παγίδα. Απόψε ο κ. Νίμιτζ επισήμανε διπλωματικότατα ότι πριν από περίπου ένα μήνα κατέθεσε πρόταση για τη εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος, εννοώντας την «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)», η οποία, όπως είπε, απορρίφθηκε από την ελληνική πλευρά. Για να προσθέσει με νόημα ότι μεταβαίνει στην Αθήνα με σκοπό να ρωτήσει τους λόγους για τους οποίους η ελληνική πλευρά απέρριψε την πρόταση αυτή και για να διαπιστώσει «αν υπάρχει χώρος για ευελιξία».

Επιμένει ο κ. Νίμιτζ, λοιπόν, να θεωρεί την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)» ως βάση διαπραγμάτευσης τη στιγμή που η Αθήνα την είχε απορρίψει εντός 24ων ωρών.

Εδώ κάτι δεν πάει καλά. Ή η Κυβέρνηση δεν τα λέει καλά στον ΟΗΕ και τους Αμερικανούς επιδιαιτητές ή αυτοί δεν τα καταλαβαίνουν ή υπάρχει κρυφή ατζέντα Καραμανλή-Μπακογιάννη – State Department.

Πάντως και μόνον η προσπάθεια από την κυβέρνηση και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό να υποβαθμιστεί ο γύρος αυτός του Νίμιτζ σε Σκόπια και Αθήνα, φανερώνει αμηχανία και υποκριτική στάση. Το κυριλίκι ίσως ενισχύει το προφίλ πολιτικών στο εσωτερικό μιας χώρας, δεν βοηθάει, όμως, καθόλου όταν αυτοί καλούνται να ελιχθούν διπλωματικά πάνω σε κόκκινες γραμμές που οι ίδιοι χάραξαν και οι ίδιοι μετέτρεψαν από ευθείες σε ζικ-ζακ.

Στο blog αυτό επισημάναμε επανειλημμένως ότι η προπαγάνδα μπορεί να κοροϊδέψει πολλούς για λίγο, λίγους για πολύ, αλλά ποτέ πολλούς για πάντα.

Ο κ. Καραμανλής αποδείχθηκε ότι στο Σκοπιανό υπήρξε, δια του κ. Μολυβιάτη, διπλοπρόσωπος. Έφτασε στο σημείο να παραπληροφορεί επί βασικών στοιχείων της διαπραγμάτευσης ακόμα και τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ευχής έργο θα ήταν να μην ακολουθεί την ίδια οδό και η κ. Μπακογιάννη, διότι δεν υπάρχουν πλέον χρονικά περιθώρια για να διασκεδαστούν εντυπώσεις και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: