Τρίτη 15 Απριλίου 2008

Το δικαίωμα του Μακάκα

Του Αγίου

Ο Μακάκας είναι γνωστό είδος μαϊμούς, το οποίο, ενώ εμφανίζει όλα τα βασικά χαρακτηριστικά του ανθρώπου και αντιδρά στις φυσικές μεταβολές σχεδόν σαν αυτόν, είναι περισσότερο διαθέσιμος για κάθε είδους περάματα.

Οι Ρώσοι, για παράδειγμα, χρησιμοποιούν τους Μακάκες για να εξερευνήσουν τον χώρο του διαστήματος, ενώ οι Έλληνες για να διερευνήσουν τα όρια της ανθρώπινης αντοχής στον δημόσιο χώρο.

Από ότι πληροφορούμαι, το Ινστιτούτο Ιατρικής Μελέτης των Πρωτευόντων Θηλαστικών του Σότσι, που βρίσκεται στο Βεσιολόγε, κοντά στη Μαύρη Θάλασσα θα επιλέξει τους Μακάκους που θα σταλούν στον Άρη, πριν από τους ανθρώπους.

Έτσι, οι μαϊμούδες Μακάκοι θα είναι οι πρώτοι που θα εκτεθούν στη ραδιενέργεια, η οποία αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τους αστροναύτες και τους ρώσους κοσμοναύτες, όσο πλησιάζουν προς τον κατακόκκινο πλανήτη.

Η επιλογή αυτή μπορεί μεν να προσβάλει βάναυσα το δικαίωμα αυτοδιάθεσης και αυτοπραγμάτωσης του κάθε Μακάκα στον κόσμο αυτό, προφυλάγει όμως την ανθρωπότητα από άμεσους κινδύνους.

Αντίθετα, η ανεξέλεγκτη χρησιμοποίηση του Μακάκα στην πολιτική και τα δημόσια πράγματα, όπως καληώρα συμβαίνει στην χώρα μας, θέτει σε άμεσο κίνδυνο τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα.

Ας μην παραβλέπουμε το γεγονός ότι ο Μακάκας, όσο εξελιγμένο είδος και αν εμφανίζεται, δεν παύει να είναι μαϊμού και να μαϊμουδίζει σε κάθε ευκαιρία.

Πέραν αυτού από έναν Μακάκα δεν μπορεί να περιμένεις τίποτε περισσότερο από το να διαπράξει μια νέα μακακία.

Σύμφωνοι, είναι καλή περίπτωση για πειράματα και μάλιστα μακριά από την κοινωνία των ανθρώπων, αλλά αυτό δεν τον νομιμοποιεί για την ανάληψη κυβερνητικών ευθυνών ή για την διατύπωση πολιτικής πρότασης.

Θα μου πεις ότι όλοι οι Μακάκες δεν είναι ίδιοι! Ότι υπάρχουν πολλά υπο-είδη Μακάκων και ότι οι μαϊμουδιές προσφέρουν θέμα, θέαμα και διασκέδαση.

Σωστά. Τότε, ας περιορίσουμε την δράση τους στο τσίρκο και στην Τηλεόραση.

Τόσα κανάλια υπάρχουν για να πειραματιστούμε με τον κάθε Μακάκα, είναι ανάγκη να τους στέλνουμε και στην Βουλή;

Πιστεύω ότι, ιδιαίτερα τώρα πού είμαστε στο παρά πέντε νέων εκλογών στην Ελλάδα, θα πρέπει να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας και να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των Ρώσων, οι οποίοι, τέλος πάντων, κάτι παραπάνω ξέρουν ως προς την ιδιαίτερη φύση του Μακάκα και παίρνουν τα μέτρα τους.

Δεν υποστηρίζω ότι ο Μακάκας δεν έχει δικαιώματα, το αντίθετο. Απλώς, επισημαίνω τον κίνδυνο να αλλοιωθούν τα δικά μας δικαιώματα από τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό αυτής της μαϊμούς στην δημόσια σφαίρα.

Είναι υποχρέωση του κάθε λαού να βάζει τον κάθε Μακάκα στη θέση του – όχι όμως, προς θεού, στη θέση του ίδιου του λαού.

Θα με ρωτήσεις ίσως, τέλος, μέσα σε τόσες μαϊμούδες που κυκλοφορούν, πώς θα αναγνωρίσεις τους Μακάκους;

Εύστοχη ερώτηση! Περάστε στην επόμενη… καλά τηλεόραση δεν έχετε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: