Τετάρτη 9 Απριλίου 2008

Εδώ τα φρέσκα για το «σκοπιανό»

Ευρωπαίος, θεσμικός παράγοντας διαβεβαίωνε σήμερα το μεσημέρι την «παρέα» του ότι ο Μπους είναι αποφασισμένος να δώσει λύση στη διένεξη Αθηνών-Σκοπίων, έστω και την τελευταία ημέρα της θητείας του.

Η απόφαση αυτή του προέδρου των ΗΠΑ αποτελεί δέσμευση στο Αλβανικό και στο Σλαβομακεδονικό λόμπυ, που συνέπραξαν τόσο στην εκλογική επικράτηση του πατέρα του κατά το παρελθόν, όσο και στην δική του, αμφιλεγόμενη ακόμη από αρκετούς, νίκη στις προηγούμενες αμερικανικές εκλογές. Είναι ένα γραμμάτιο που έφτασε η ώρα να εξοφλήσει.

Επειδή όμως, είναι προφανές ότι ούτε η κυβέρνηση συνασπισμού στην ΠΓΔΜ, ούτε η κυβέρνηση-Καραμανλή έχουν την δυνατότητα να προβούν σε υποχωρήσεις σε τέτοιο βαθμό, ώστε να προκύψει συμφωνία σε όλο το πλέγμα της διένεξης ως προς την ονομασία της γείτονος, οι διπλωμάτες που ασχολούνται με το θέμα θεωρούν ότι Αθήνα και Σκόπια θα αναγκαστούν να οδηγηθούν σε πρόωρες εκλογές ή κυβερνήσεις αυξημένης νομιμοποίησης.

Διερευνώντας την υπόθεση, κατά πόσο το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να στηρίξει μια προσέγγιση για την ονομασία μακριά από την κόκκινη γραμμή, διαπίστωσα ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί στο βαθμό που ο Καραμανλής θα άντεχε κομματικά μια τέτοια λύση. Έλα όμως που η ΝΔ δεν φαίνεται να την αντέχει!

Άρα, οι εκλογές είναι μονόδρομος κατά την δική μου εκτίμηση.

Οι πληροφορίες, τις οποίες σας είχαμε μεταφέρει, περί πρόθεσης των ΗΠΑ να διαμορφώσουν προϋποθέσεις ομοσπονδοποίησης της ΠΓΔΜ, επιβεβαιώνονται και από ευρωπαίους διπλωμάτες, οι οποίοι συγκλίνουν στο ότι η απερχόμενη αμερικανική κυβέρνηση θα συνδυάσει μια πρόταση για νέα πολιτειακή δομή με την νέα πρόταση για την ονομασία.

Η πλάκα που είχαμε κάνει πριν από καιρό πρωτοπαρουσιάζοντας την πρόταση Νίμιτζ που περιελάβανε την ονομασία «Νέα Δημοκρατία της Μακεδονίας», δεν είναι να την παίρνετε καθόλου στην πλάκα. Αυτή είναι η ονομασία που υπονόησε χθες ο Σολάνα, ολίγον παραλλαγμένη: «Νέα Δημοκρατία της Μακεδονίας–Σκόπια» για όλες τις χρήσεις, με συνταγματική ονομασία όμως: « Νέα Δημοκρατία της Μακεδονίας»

Μπορεί λοιπόν το «σκοπιανό» να μην ρίχνει κυβερνήσεις, όπως άλλωστε δεν επιθυμούσαν και οι Αμερικανοί φίλοι της Αθήνας και των Σκοπίων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν οδηγεί εμμέσως σε εκλογές.

Τα είπα και… αμαρτία ουκ έχω!

Ο ΑΓΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: