Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2008

Ο Βενιζέλος δεν κατάλαβε!

Σε μία έκδοση του αξιόλογου για την προσφορά του «Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου» - ιδρυτής του οποίου είναι ο Δημήτρης Τσάτσος - που κυκλοφορεί από τον «Παπαζήση», υπό τον τίτλο: «Κρίση του ελληνικού πολιτικού συστήματος;», πανεπιστημιακοί, εντός-εκτός και επί τα αυτά του ΠΑΣΟΚ, επιχειρούν να προσεγγίσουν το ζήτημα που θέτει ο τίτλος της.

Μεταξύ των αναλυτών συναντάμε και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος στο ερώτημα αν το ελληνικό πολιτικό σύστημα διέρχεται σήμερα κρίση, απαντά καταφατικά, υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι η κρίση αυτή είναι φαινόμενο διαρκές και όχι συγκυριακό, ενώ εκφράζει τη θέση ότι όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα αποτελούν, σε μεγάλο βαθμό, αντανάκλαση της κρίσης ολοκλήρωσης, προσανατολισμού και συνοχής, που διέρχεται η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Δηλαδή, ο έμπειρος αυτός Έλληνας πολιτικός αδυνατεί να διακρίνει το ενδημικό φαινόμενο της διαπλοκής και της διαφθοράς. που αναπαράγεται από την πατρωνία, η οποία διατρέχει κάθετα και οριζόντια το πολιτικό σύστημα στη χώρα και προκαλεί στρεβλώσεις και αβεβαιότητα στη κοινωνία και την οικονομία!

Στη συνέχεια, ο πρώην υπουργός, υποστηρίζει ότι η μόνη μέθοδος αντιμετώπισης των προβλημάτων που σωρεύονται, είναι η «διαρκής μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος, μέσα από τη διαρκή επεξεργασία και των πολιτικών θεσμών και των πολιτικών πρακτικών».

Πάλι μοιάζει να μην κατάλαβε τίποτε!

Δηλαδή, σε τι διαφέρει η θέση του αυτή από τις διακηρύξεις του Καραμανλή;

Ο νομικός Βενιζέλος αδυνατεί, προφανώς, να αντιληφθεί την ανάγκη η πολιτική να εμβαπτιστεί εκ νέου στην ιδεολογία.

Αδυνατεί να καταλάβει τη διαφορά μεταξύ πολιτικών και πολιτικής.

Άρα, δεν μπορεί να μεταβληθεί σε πραγματικό ηγέτη. Άδικος κόπος!

Ο ΑΓΙΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια: