Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2008

Το σύστημα μπλόκ(γ)αρε!


Του Αγίου

Και τώρα δυο κουβέντες στα σοβαρά, καθώς μόλις πρόλαβα να δω το σώμα των ελληνικών εφημερίδων με προσοχή.

Όλη αυτή η φοβική στάση του Τύπου απέναντι στην διείσδυση των blogs μου θύμισε την αντίδραση του κατά τα πρώτα βήματα του ελεύθερου ραδιοφώνου και τις πρώτες προσπάθειας να στήσουμε τηλεοπτικούς σταθμούς - στο πιο φανατισμένο και απαξιωτικό, όμως.

Σκουριασμένες γραφίδες και αποχαυνωμένες προσωπικότητες, χωμένες βαθειά στο αδιέξοδο της επαγγελματικής τους ύπαρξης, αναμασούν τα στερεότυπα που τόσα χρόνια διακινούν ως αυτονόητες αλήθειες. Ανθρωπάκια που μέχρι χθες αλληλοβρίζονταν και κατηγορούσαν ή λοιδορούσαν ο ένας τον άλλον με ακατονόμαστες εκφράσεις, δίχως την αίσθηση του μέτρου και των συνεπειών αυτής της συμπεριφοράς, σήμερα, ως άλλες μωρές παρθένες, αγανακτούν και θορυβούνται από την αθυροστομία και την ξετσιπωσιά κάποιων bloggers.

Nα δείτε ότι σε λίγο και στο βαθμό που καταφέρουν τα αφεντικά τους να ελέγξουν τα Νέα Μέσα και να χειραγωγήσουν το blogging, θα αναπτυχθεί και η δημοσιογραφική-ειδικότητα των «κριτικών ηλεκτρονικών ημερολογίων».

Αυτοί οι δημοσιογράφοι θα δημιουργήσουν νέες στήλες στις εφημερίδες, από όπου θα επιδίδονται με το γνωστό ύφος και το εξίσου γνωστό ήθος στην «κριτική-προπαγάνδα» και προβολή των δικών τους blogs, θάβοντας, συκοφαντώντας και λοιδορώντας όλους τους υπόλοιπους.

Ας μην κοροϊδευόμαστε αναμεταξύ μας. Το «ζήτημα» με τα ελληνόφωνα ηλεκτρονικά ημερολόγια δεν σχετίζεται με την ποιότητά τους ή με την ενδεχόμενη παραβατικότητα στη συμπεριφορά κάποιων χρηστών, αλλά αποκλειστικά με τον έλεγχό τους.

Αυτό είναι το διακύβευμα του κλειστού, ολοκληρωμένου συστήματος αυτών που ελέγχουν τα ΜΜΕ και τον πολιτισμό και χειραγωγούν τις εξουσίες στην Ελλάδα, επηρεάζοντας σε κρίσιμο βαθμό τις οικονομικές σχέσεις στην χώρα.

Τώρα είναι η ευκαιρία για τους φορείς του πολιτικού συστήματος και τους πολιτικούς όλων των παρατάξεων να αποφασίσουν με ποιους θα πάνε και ποιους θα αφήσουν. Μια ολόκληρη γενιά νέων ανθρώπων που βαρέθηκε να ακούει πολιτικούς ηγέτες να καταφέρονται υποκριτικά εναντίον του καθεστώτος των ΜΜΕ, τώρα απαιτεί από αυτούς να διασφαλίσουν την ελευθερία της έκφρασης, της γνώμης, της πληροφόρησης και της διαδικτυακής δημιουργίας, δίχως περιορισμούς, οι οποίοι αναπόδραστα θα κατατείνουν στη διαμόρφωση συνθηκών συγκέντρωσης και ελέγχου, πέραν των παραδοσιακών ΜΜΕ, ακόμη και στα ελληνόφωνα blogs.

Δίνεται, λοιπόν, εκ νέου άλλη μια ευκαιρία σε αυτούς τους πολιτικούς που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικοί, να αποδείξουν ότι είναι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: