Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2008

Στο όνομα της προπαγάνδας


Του Αγίου

Όσοι αδικήσαμε κατά καιρούς την κυβερνητική προπαγάνδα και δεν εκτιμήσαμε αρκούντως τις επιδόσεις της, οφείλουμε τούτες τις ώρες να αναθεωρήσουμε τη στάση μας. Εγώ προσωπικά δεν έχω κανένα δισταγμό να ζητήσω συγνώμη, στο βαθμό που την υποτίμησα κάποιες στιγμές. Προφανώς έσφαλα!

Πως αλλιώς να εξηγήσει κανείς την αποσιώπηση των πολιτικών και διπλωματικών διεργασιών σχετικά με την τελική ονομασία των Σκοπίων και τις μεθοδεύσεις που ακολουθούνται από την Κυβέρνηση για την μετατροπή της δεινής εθνικής ήττας στο ζήτημα, σε κομματικό πλεονέκτημα για τη ΝΔ;

Είναι τόση η ένταση και έκταση της προπαγάνδας, ώστε ανήμερα της πρωτοβουλίας του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για την τελική ονομασία της ΠΓΔΜ, η οποία έλαβε χώρα μάλιστα στην Αθήνα, συνοδευόμενη από ένα έντονο παρασκήνιο, οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης εστίαζαν σε εκτιμήσεις για το Κοσσυφοπέδιο!

Το τι μυθολογία και παραφιλολογία διατυπώθηκε για το καθεστώς του Κοσόβου δεν περιγράφεται! Σενάρια πολέμου βγήκαν από τα σκονισμένα συρτάρια της προπαγάνδας, για να κατατρομοκρατήσουν όσους θα είχαν, ίσως, να εκφράσουν κάποιες φυσιολογικές απορίες για το σκοπιανό.

Αγχωμένοι προπαγανδιστές προσπαθούν να πείσουν ότι η υπόθεση ειρήνη ή πόλεμος στα βαλκάνια κρίνεται από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης ως προς την τελική ονομασία της γείτονoς.

Αν δεν συμφωνήσουμε στο όνομα και εμποδίσουμε την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, τότε θα προσφέρουμε πάτημα στον αλβανικό εθνικισμό και θα συμβάλλουμε στη διάλυση των Σκοπίων, λένε τα ένθεν κακείθεν φερέφωνα, σκορπίζοντας σε άλλους χαμόγελα ικανοποίησης και σε άλλους φόβο και τρόμο.

Κάποιοι μάλιστα παίζουν εκ νέου την παράσταση «σοκ και δέος» με επίκεντρο την περιοχή, παραγνωρίζοντας τα αυτονόητα:

1 - Το Κόσοβο ανεξαρτητοποιείται σε μια ώριμη πλέον φάση, ώστε να καταστεί το πρώτο μουσουλμανικό προτεκτοράτο της Δύσης στην Ευρώπη. Ένα πολιτικό πείραμα, δηλαδή, στη καρδιά των Βαλκανίων.

2 – Η απόσχιση του από την Σερβία είχε δρομολογηθεί αμέσως μετά τη συνθήκη τερματισμού των εχθροπραξιών μεταξύ ΝΑΤΟ και σερβικής ηγεσίας, παρά το σχετικό ψήφισμα του ΣΑ και της απόφασης του Ελσίνκι.

Αυτά είναι γνωστά σε όλους αυτούς που ασχολούνται, έστω και περιστασιακά, με τις βαλκανικές υποθέσεις. Όπως είναι, επίσης, κοινό μυστικό ότι στο ορατό μέλλον δεν υπάρχουν προϋποθέσεις νέων πολεμικών επιχειρήσεων στην περιοχή, αν και δεν είναι καθόλου απίθανο να υπάρξουν μικροαλλαγές στα σύνορα και τριβές ως προς το καθεστώς των μειονοτήτων.

Άρα, η σταθερότητα των Σκοπίων δεν πρέπει να συνδέεται με την ονομασία του κράτους. Την ασφάλεια της ΠΓΔΜ εγγυάται η κοινή βούληση της Δύσης να υπάρξει ως ανεξάρτητο πολυεθνικό κράτος με αμετάβλητα σύνορα.

Ουδείς στη Δύση επιθυμεί την δημιουργία της λεγόμενης Μεγάλης Αλβανίας και όταν ακούν για μεγάλες βαλκανικές ιδέες υπομειδιούν, διότι προφανώς αντιλαμβάνονται πόσο ανόητοι είναι αυτοί που δεν κατάλαβαν γιατί διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβία και γιατί Αμερικανοί και ΕΕ φροντίζουν για την συρρίκνωση της Σερβίας. Η Βαλκανική σαλάτα για να είναι εύπεπτη για τη Δύση πρέπει να είναι καλοκομμένη σε μικρά τμήματα, αλλιώς θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα από όσα τυχόν θα έλυνε.

Τότε γιατί τόσα φοβικά σενάρια, σήμερα;

Μα φυσικά για να διαμορφωθεί το κατάλληλο κλίμα, ώστε να περάσει σχετικά ανώδυνα η αναδίπλωση του Καραμανλή, ως προς την ονομασία της ΠΓΔΜ.

Λίγο το έχεις επί 15 χρόνια να κοροϊδεύουν τον κόσμο για το είδος της διαπραγμάτευσης που έκαναν ή δεν έκαναν με τους γείτονες και τώρα να του ξεφουρνίσουν το «σύνθετο» που δεν είναι καθόλου σύνθετο τελικά, ως προς το διακύβευμα: το «Μακεδονία».

Μα πάλι θα μου πεις - όπως τόνισε και η Υπουργός Εξωτερικών κα Μπακογιάννη - ότι «Ήρθε η ώρα να λύσουμε οριστικά το πρόβλημα βλέποντας στο μέλλον».

Σύμφωνοι, αλλά μήπως ήρθε και αυτή, η άγια, ώρα να λύσουμε οριστικά το «πρόβλημα» με αυτούς ακριβώς που προκάλεσαν το πρόβλημα και εξευτέλισαν την «ισχυρή» και «ευρωπαϊκή» Ελλάδα κάνοντας την μέρος της βαλκανικής σαλάτας;

Δεν υπάρχουν σχόλια: