Του Αγίου
Σε πείσμα του μονοπωλίου της ενημέρωσης από τα διαπλεκόμενα με την κυβέρνηση συμφέροντα, θα συνεχίσουμε να παρουσιάζουμε πληροφορίες που έχουμε στη διάθεση μας και να κρινόμαστε για την «αλήθεια τους».
Δεν είμαστε δημοσιογράφοι, αλλά πολίτες που ασκούμε το δικαίωμα να ανταλλάσουμε πληροφορίες και απόψεις για όλα τα ζητήματα που μας απασχολούν.
Είμαστε, λοιπόν, σε θέση να σας ενημερώσουμε ότι ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ, Αθηνών – Σκοπίων για την τελική ονομασία της ΠΓΔΜ, Μ. Nίμιτζ, έχει καταλήξει σε μια νέα φόρμουλα για την συνέχιση των συνομιλιών, ενόψει του διαφαινόμενου αρχικού αδιεξόδου στην προσέγγιση των δύο χωρών στο ζήτημα.
Ο ειδικός μεσολαβητής, ο οποίος περιμένει την ερχόμενη Παρασκευή 29 Φεβρουαρίου, τους Βασιλάκη και Ντιμιτρόφ, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, για να του εκθέσουν δια ζώσης τις θέσεις των κυβερνήσεων τους επί της δέσμης ιδεών που συναποτελούν την τελευταία πρόταση του διαμεσολαβητή προς τα δύο μέρη, έχει προετοιμάσει ένα εναλλακτικό σχέδιο, ώστε να δοθεί η δυνατότητα συνέχισης των συνομιλιών και μετά τις καθοριστικές ημερομηνίες για την πρόσκληση ένταξης της γείτονος στο ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες θα υπάρξει η πρόβλεψη ώστε και η διαδικασία ένταξης της FYROM στη Βορειοατλαντική συμμαχία να προχωρήσει κανονικά και η Ελλάδα να διατηρήσει το δικαίωμα να αναστείλει την οργανική συμμετοχή της χώρας αυτής στο ΝΑΤΟ, δίχως να απαιτηθεί η άσκηση του δικαιώματος της αρνησικυρίας και χωρίς φυσικά να καταγγελθεί από κανένα μέρος η Συμφωνία του 1995, βάσει της οποίας πραγματοποιούνται οι διαπραγματεύσεις.
Τις μέρες αυτές υπάρχει ένα έντονο παρασκήνιο μεταξύ ΟΗΕ–ΝΑΤΟ και Σολάνα, ώστε να συντονιστούν όλες οι πλευρές που ενδιαφέρονται και εμπλέκονται στο ζήτημα για την εξεύρεση «λύσης», που δεν θα εκθέτει τις δύο κυβερνήσεις, δίχως απαραίτητα να δοθεί λύση στο ζήτημα του ονόματος, εάν τα δύο μέρη συνεχίσουν να διατηρούν τη θέση τους.
Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, μετά την συνάντηση του με τον Χαβιέρ Σολάνα στις Βρυξέλες, ήταν αποκαλυπτικός ως προς τη λύση που εξυφαίνεται, δηλώνοντας ότι «δεν μπορεί να επιβληθεί οποιαδήποτε λύση και δεύτερον, ότι δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα». Προηγουμένως, απευθυνόμενος μάλλον στην κοινή γνώμη της χώρας του, είπε: «Η ένταξη στο ΝΑΤΟ αποτελεί μόνο ένα ορόσημο. Ίσως ενταχθούμε εφέτος, κάτι που ελπίζουμε, ίσως και κάποια άλλη χρονιά.».
Η στάση αυτή του προέδρου της ΠΓΔΜ έρχεται να υποστηρίξει τις πληροφορίες μας από τα Ηνωμένα Έθνη και να ρίξει φως στην επίμονη δήλωση της ελληνικής κυβέρνησης τις τελευταίες μέρες, ότι «μη λύση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ ισοδυναμεί με μη πρόσκληση της χώρας για ένταξή της στο ΝΑΤΟ».
Στο Βουκουρέστι, λοιπόν, ετοιμάζεται να δοθεί υπόσχεση ένταξης στο ΝΑΤΟ της γείτονος, δίχως να απευθυνθεί επίσημη πρόσκληση. Η Νέα Φόρμουλα Νίμιτζ λαμβάνει υπόψη αυτήν ακριβώς την πρόταση της γραφειοκρατίας και της διοίκησης του ΝΑΤΟ και προσανατολίζεται να σαλαμοποιήσει τη «λύση», δίχως να δώσει σε αυτήν τη φάση τελική πρόταση για την ονομασία.
Παράλληλα, προς την ίδια κατεύθυνση πιέζει και η ΕΕ.
Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησε σήμερα με 55 ψήφους υπέρ,5 κατά και 1 αποχή την έκθεση του Ολλανδού ευρωβουλευτή Έρικ Μέγιερ (Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά) σχετικά με την έκθεση προόδου του 2007 για την ΠΓΔΜ. (Η έκθεση αυτή θα τεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 10 Απριλίου.)
Με την έκθεση αυτή η Επιτροπή χαιρετίζει το γεγονός ότι η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ αποδέχθηκαν την πρόταση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, στις 19 Φεβρουαρίου, ως πλαίσιο περαιτέρω συζητήσεων για τη διευθέτηση του ζητήματος της ονομασίας, καλώντας παράλληλα τις δύο πλευρές να εντείνουν τις προσπάθειές τους προς την κατεύθυνση αυτή. Συμπεριλήφθηκε, επίσης, τροπολογία η οποία μεταξύ άλλων «καλεί αμφότερα τα μέρη να αυξήσουν τις προσπάθειές τους ώστε να ξεπεραστεί το θέμα, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνει εμπόδιο στην είσοδο της FYROM σε διεθνείς οργανισμούς, όπως προβλέπει η ενδιάμεση συμφωνία του 1995».
Οι πάντες λοιπόν προτρέπουν για συνέχιση των συνομιλιών, πράγμα που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να δοθεί λύση για την ονομασία άμεσα, ούτε θα ασκηθεί veto από τη χώρα μας, καθώς δεν θα απευθυνθεί τυπικά πρόσκληση στην ΠΓΔΜ για ένταξη, αλλά θα υπάρξει διακηρυγμένη δέσμευση στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου για αυτό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου