Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2008

Ας είμαστε ρεαλιστές


Ιστορική θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς την τελευταία ομιλία του Αλέκου Αλαβάνου, ως προέδρου του ΣΥΝ, από το βήμα του 5ου συνεδρίου του κόμματος, που ξεκίνησε χθες.

Απάντηση στα διλλήματα της εποχής αποτελεί, πράγματι, η αναζήτηση μιας νέας αριστερής προοπτικής και μιας εναλλακτικής, στο δικομματικό σύστημα, κυβερνητικής λύσης, μέσα από τη συσπείρωση πλατύτερων δυνάμεων στον Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Ορθός, τολμηρός και ανυπόκριτος ο στόχος, σοσιαλδημοκράτες, φιλελεύθεροι-σοσιαλιστές και οι δυνάμεις από τον χώρο της οικολογίας και των κινημάτων να συναντηθούν για «μια νέα πλειοψηφία, για ένα εναλλακτικό πρόγραμμα, για μια νέα κυβέρνηση με πυρήνα τις δυνάμεις της Αριστεράς».

Είναι αλήθεια ότι : «η Ριζοσπαστική Αριστερά πρέπει με πράξεις και μέσα από την καθημερινότητα να αρθεί στο προσκήνιο».

Πρέπει να αλλάζουμε τους κανόνες, και να ανατρέψουμε τα δεδομένα και τα αυτονόητα που δόμησε στις συνειδήσεις των πολιτών ο δικομματισμός.

Είναι αναμφισβήτητη αλήθεια επίσης, ότι: «το νέο γεννιέται στα κινήματα» και ότι «το μέλλον είναι Αριστερά», καθώς ο αρρύθμιστος πλέον καπιταλισμός της παγκοσμιοποίησης καταρρέει κάτω από το βάρος της υπερ-συσσώρευσης, της υπερ-κατανάλωσης και της σπατάλης φυσικών πόρων που τον χαρακτηρίζουν.

Το μόνο λάθος του Αλαβάνου είναι η σπουδή να κόψει τiς γέφυρες με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Σοβαρό λάθος τακτικής που θα φανεί ίσως σύντομα.

Με τις παρούσες τεχνικές ( εκλογικές) δυνατότητες και μέσα στο υφιστάμενο πολιτικό κλίμα δεν μπορεί να επιδιώκεις «Μεγάλο Συνασπισμό της Αριστεράς», δίχως το ΠΑΣΟΚ.

Η σωστή μεσοπρόθεσμη προοπτική είναι δυνατόν να φαλκιδευτεί από την εσφαλμένη προσέγγιση του βραχυπρόθεσμου, που δυστυχώς δεν προσδιορίζεται από την αριστερά, αλλά από την συντηρητική παράταξη που απροκάλυπτα στηρίζει και στηρίζεται στον δικομματισμό.

Ας είμαστε πολιτικά ρεαλιστές, έστω και αν παραμείνουμε εραστές της κοινωνικής ουτοπίας.

Ο ΑΓΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: