Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2008

Το Εγχειρίδιο του Καλού Μπλόγκερ


Του Αγίου

Έριξα μια γρήγορη ματιά, απόψε, στις θέσεις των κομμάτων για το blogging, όπως αυτές διατυπώθηκαν από τους εκπροσώπους τους, με αφορμή ή πρόφαση την περιπέτεια του press-gr.

Διαπίστωσα ότι οι φορείς του δικομματισμού συγκλίνουν στην άποψη ότι κάποια blogs το παρατράβηξαν και ορισμένοι bloggers, κρυμμένοι πίσω από την ανωνυμία τους, επιδίδονται στα σπορ της δυσφήμισης , της συκοφαντίας μετά ύβρεων και του εκβιασμού. Η λύση που προτείνουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ – ενδεχομένως και άλλα κόμματα της βουλής, καθώς όπως προείπα, δεν έκανα επισταμένη έρευνα – είναι απλή: να απαγορευτεί δια νόμου η ανωνυμία στο διαδίκτυο!

Δηλαδή, όποιος θέλει να βρίσει, να συκοφαντήσει και να εκβιάσει, να βγει και να το κάνει επώνυμα, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες του.

Επειδή προβλέπω η «ηθική» αυτή στάση στην οποία συγκλίνει, ενδεχομένως, η πλειονότητα των αντιπροσώπων μας στη βουλή, θα λάβει σύντομα νομοθετικό περιεχόμενο, ασχέτως πού θα καταλήξει τελικά μια τέτοια διάταξη και σε τι εύρος θα μπορέσει να εφαρμοστεί, προτείνω το εξής «αντίδοτο», το οποίο παρακαλώ να προστεθεί ως παράρτημα στο "Εγχειρίδιο του Καλού Μπλόγκερ":

Ο κάθε μπλόγκερ οφείλει να διαβάζει προσεκτικά τις ανακοινώσεις των κομμάτων και ιδιαίτερα τα σημεία όπου ανταλλάσουν «φιλοφρονήσεις» οι εκπρόσωποί τους. Εκεί θα βρει την ακριβή φρασεολογία που μπορεί να χρησιμοποιεί, δίχως νομικές συνέπειες, για να βρίζει ή να συκοφαντεί όσους επιθυμεί.

Ακολούθως, δεν θα πρέπει ποτέ, ο σωστός μπλόγκερ, να «χάνει» συνεδρίαση της ολομέλειας της βουλής. Εκεί θα βρει πλήθος «κοσμίων» εκφράσεων για να εκτοξεύει ως «κοσμητικά» επίθετα σε όσους θέλει να συκοφαντήσει ή να ειρωνευτεί και να λοιδορήσει. (φράσεις όπως «αρχιερέας της διαπλοκής» ή «πάπας της διαπλοκής», δεν κρίνω ότι είναι φρόνιμο να χρησιμοποιούνται, καθώς δεν μας φταίνε σε τίποτα τα θρησκευτικά δόγματα).

Για χυδαιότητες και προσβολές κάθε μορφής, θα πρέπει να απευθύνεται στα λεγόμενα δελτία «των οκτώ». Εκεί, με τη βοήθεια παρουσιαστών, σχολιαστών και προσκεκλημένων, θα εμπλουτίσει καταλλήλως το λεξιλόγιό του.

Σε περίπτωση που ενοχληθεί (ο καλός μπλόγκερ) από την δικαιοσύνη για κάποια φράση του, που του ξέφυγε από κεκτημένη ταχύτητα ή από τηλεοπτική υπερέκθεση, θα παραπέμπει είτε στην βουλή, είτε στον συγκεκριμένο πολιτικό, ή στο κανάλι απ’ που συνέλλεξε το «μαργαριτάρι». Θα λέει, για παράδειγμα «μα… το είπε το Mega ή ο Ant1 ή ο Alter ή ο Alpha ή ο Star». (Στην ΕΡΤ δεν θα πρέπει να αναφερθεί, διότι είναι δημόσια τηλεόραση και πρέπει να τη σεβόμαστε, αν και αυτή σπανίως ανταποδίδει. Άλλωστε, η ΕΡΤ δεν λέει χυδαιότητες, αρκείται ενίοτε στο να τις κάνει). Τέλος, ο καλός μπλόγκερ, για να εμπεδώσει τον μηχανισμό της εκβίασης, αρκεί να αποδελτιώνει συστηματικά σοβαρές ή λιγότερο σοβαρές εφημερίδες. Τα στοιχεία αυτά θα χρειαστούν στον δικηγόρο του όταν θα κληθεί να τον υπερασπιστεί σε μια ανάλογη περίπτωση, που ενδεχομένως του τύχει.

Αυτά τα αναφέρω με μεγάλη λύπη και βαρύ αναστεναγμό, καθώς τόσο καιρό που περιδιαβαίνω το διαδίκτυο και ρίχνω ματιές σε ιστολόγια δεν μπόρεσα να βρω πιο επιτυχημένες ύβρεις, συκοφαντίες, σπέκουλες, προβοκάτσιες και μεθόδους εκβίασης από αυτές που λαμβάνουν χώρα εντός του πολιτικού μας συστήματος και των επιχειρήσεων των γνωστών στον κ. Καραμανλή και όχι μόνον νταβάδων.

Αγαπητοί bloggers δεν είστε απλώς ανώνυμοι απατεωνίσκοι, αλλά γενικότερα, θα έλεγα, και ακαλλιέργητοι ως προς την «απόδοση» και διαδικασία των σύγχρονων τρόπων εκβιασμών και συκοφαντιών.

Ξεκινήστε, λοιπόν, με σοβαρότητα τα «μαθήματα» που σας πρότεινα, από τους συγκεκριμένους φορείς κοινωνικοποίησης, πολιτικού πολιτισμού, υψηλής κουλτούρας και χαμηλής υποστάθμης και δείξτε επιμέλεια και πάθος για μάθηση, καθώς και για τη σωστή εφαρμογή της διδαχής από τους γκουρού των ύβρεων, των συκοφαντιών και των εκβιασμών και …τα ξαναλέμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: