Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2008

The so-called name issue


Του Αγίου

Κατ' ευφημισμόν ζήτημα είναι η υπόθεση της τελικής ονομασίας των Σκοπίων, κατά τους Αμερικανούς συνομιλητές της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Κατ’ ευφημισμόν προβάλει και η Ελληνική Κυβέρνηση το veto, καθώς γνωρίζει ότι είναι ατελέσφορο και θα προκαλέσει προβλήματα αποκλειστικά στις διεθνείς σχέσεις της Ελλάδας, δίχως να ακουμπάει την υπόθεση.

Κατ’ ευφημισμόν διαπραγματεύονται και τα Σκόπια με την Ελληνική Κυβέρνηση, αφού γνωρίζουν ότι Αμερικανοί και διεθνής κοινότητα είναι σύμμαχοί τους στην υπόθεση του ονόματος και απλώς τους πιέζουν να δείξουν διαλλακτικό πνεύμα ως προς την οικειοποίηση συμβόλων και «ονομάτων» που συνδέονται με την ελληνική παράδοση και στερεοτυπική αναφορά της εθνικής ταυτότητας.

Το δίδυμο Καραμανλής–Ντόρα έμπλεξε σε μια περιπέτεια την οποία θα μπορούσαν με άνεση να αποφύγουν, όπως κάποιοι μελετητές του θέματος τους επισημαίναμε, εδώ και καιρό, και όπως έμπειροι διπλωμάτες τους έλεγαν.

Πώς όμως να ακούσουν; Ο λαϊκισμός σε συνδυασμό με την υποκρισία περίσσευαν!

Για να μην αντιδράσει η, ποικιλοτρόπως παραπλανημένη στο ζήτημα, ελληνική κοινή γνώμη στην απόφαση του 2005 με την οποία ο Μολυβιάτης συζητούσε με την σκοπιανή ηγεσία την σύνθετη ονομασία Δημοκρατία της Μακεδονίας –Σκόπια και για να εξουδετερωθούν οι αντίθετοι σε αυτή την πολιτική άδηλης υποχώρησης της κυβέρνησης – κυρίως εντός της ΝΔ – εφευρέθηκε η απειλή του veto για την ένταξη της γείτονος στο ΝΑΤΟ.

Αυτή όμως η στάση στριμώχνει τώρα την Κυβέρνηση και όχι τα Σκόπια. Οδηγεί μάλιστα, την κ. Μπακογιάννη να ζητάει κατανόηση και ανοχή από τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους, καθώς ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής βρίσκεται σε δεινή θέση. Τους επισημαίνει ότι αν μείνει ακάλυπτος θα μπορούσε να βγάλει από το μανίκι του οποιοδήποτε χαρτί μπορεί να «τραβήξει», ώστε να υπερασπιστεί την υστεροφημία του στο τρέχον ελληνικό πολιτικό περιβάλλον, καθώς – όπως επισήμανε και χθες η Ντόρα στην Κοντολίζα Ράις - ουδεμία κυβέρνηση μπορεί να απορροφήσει μία μείζονα ήττα στο εξωτερικό μέτωπο.

Λέει λοιπόν η κυβέρνηση στους Αμερικανούς, δώστε μας μια φόρμουλα, έστω και νομική, να ξεπεράσουμε το εσωτερικό μας πρόβλημα, γιατί αλλιώς μη έχοντας άλλη λύση, θα πάμε αμέσως σε εκλογές με υψωμένη μάλιστα την αντι-αμερικανική σημαία.

Η Κυβέρνηση λοιπόν δεν απειλεί στην πραγματικότητα με veto τους Σκοπιανούς, ούτε τα σχέδια της Συμμαχίας για την περιοχή. Απειλεί με την προσφυγή άρον-άρον σε εκλογές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανατροπή του πολιτικού σκηνικού και των ισορροπιών σε βάρος των αμερικανικών συμφερόντων στη χώρα μας.

Άρα, ο Καραμανλής τούτη την ώρα δεν διαπραγματεύεται με τους Σκοπιανούς, αλλά με την απερχόμενη αμερικανική ηγεσία. Και τούτο δεν είναι ότι καλύτερο. Το timing είναι εξίσου κακό με τα μυαλά που κουβαλούν στο κυβερνόν κόμμα.

Δι’ ευχών των αγίων…

Δεν υπάρχουν σχόλια: