Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2008

Η υστερία της ΝΔ και οι υστερόβουλοι


Του ΑΓΙΟΥ

Οι Γάλλοι πήραν το «υστέρα», που σημαίνει μήτρα, από εμάς και το έκαναν πάθηση που προκαλείται από τις διαταραχές της μήτρας – θα έχετε ακούσει για την εμμηνόπαυση: το είπαν hysterie ή hysterique. Μετά το δάνεισαν σε Βρετανούς: hysteria-hysteric, Γερμανούς: hysterie-hysterisch και όλους τους άλλους, δίχως να αλλάξουν τη ρίζα του. Στο τέλος, κόσμιοι όπως πάντα, μας το επέστρεψαν ως «υστερία» και εμείς το αποδώσαμε όπως ακριβώς οι ξένοι: με την παθολογική του έννοια, ασφαλώς και με την κοινωνικοψυχολογική του, επίσης. Έτσι καταλήξαμε και εμείς να χαρακτηρίζουμε υστερικό αυτόν που θεωρούμε ότι διακρίνεται από υπερβολικές και έντονες αντιδράσεις, εξαιτίας αδικαιολόγητου πανικού.

Η υστεροβουλία δεν είναι πάθηση, αλλά συμπεριφορά. Στην περίπτωση των λαϊκιστών πολιτικών θα μπορούσε να ιδωθεί και σαν πάθηση. Άλλωστε από το ύστερος (κατοπινός) και τη βουλή (σκέψη) συντίθεται. Τι άλλο θα μπορούσε να ήταν!

Σήμερα, θα έλεγε κανείς, γενικά, ότι η υστεροβουλία χαρακτηρίζει την στάση κάποιου, του οποίου οι πράξεις διέπονται από ιδιοτέλεια. Άλλα λέει και άλλα αποδεικνύουν οι πράξεις του ότι πιστεύει, δηλαδή, καθώς έχει κάποιον ενδόμυχο σκοπό.

Μόλις τώρα - στις παραπάνω παραγράφους - σας περιέγραψα την ΝΔ, σήμερα.

Το κόμμα αυτό που, συγχρονισμένο με την πλέον άγρια μορφή εθνικισμού και πατριδοκαπηλίας, επί 15 χρόνια, ξεσήκωνε τον λαό στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, όταν ξαναέγινε Κυβέρνηση διαπραγματεύθηκε, ευθύς εξαρχής, αυτά που διαδήλωνε ότι είναι αδιαπραγμάτευτα και μόλις προσφάτως ανακάλυψε την υπευθυνότητα και κυρίως τον ρεαλισμό στην πολιτική- τουλάχιστον έτσι προφασίζεται.

Η ηγεσία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ, μάλιστα, δεν δίστασε να αποκαλέσει «υστερικούς», όσους βουλευτές, επιδεικνύοντας συνέπεια, επιμένουν σταθερά στις «ακραίες» θέσεις για τα ζήτημα των Σκοπίων. Όσοι δηλαδή – όπως ακριβώς και ο σημερινός πρωθυπουργός - τουλάχιστον μεταξύ ’89 και ‘94 βροντοφώναζαν ότι «το όνομα τους (Μακεδών) είναι η ψυχή τους» και ως εκ τούτου δεν θα «μπορέσουν να το μοιραστούν» με τους γείτονες, που τυχαίνει να ζουν στην ευρύτερη ιστορικο-γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι βουλευτές της ΝΔ ( Μακεδόνες και όχι μόνον) ζουν τούτες τις ώρες ένα πρωτόγνωρο δράμα, μετά την «διά ροπάλου» απαγόρευση από τον κ. Καραμανλή σε αυτούς να λάβουν μέρος στις νέες «λαοσυνάξεις» του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, για την «λιτανεία» του ονόματος.

Το ζήτημα, όπως αντιλαμβάνεστε, έχει πολλές διαστάσεις. Η σημαντικότερη όμως, κατά τη γνώμη μου, είναι η ηθική και ψυχολογική.

Πώς θα διαχειριστούν αυτοί οι βουλευτές της ΝΔ, που ασφαλώς εκτός από πολιτικοί, είναι και άνθρωποι το ζήτημα της «ψυχής» τους; Τι θα πουν στους ψηφοφόρους τους, ότι παρέδωσαν τη ψυχούλα τους στον διάολο για ένα βουλευτικό έδρανο και μια βουλευτική αποζημίωση; Αδύνατον! Στους ψυχολόγους θα «σκάσουν» το χρήμα του κόπου τους και της προσφοράς τους μετά από αυτή την πίεση που τους ασκεί ο ηγέτης τους και «προ-ρεαλισμού» ομοϊδεάτης τους, Κ. Καραμανλής.

Αυτά τα λέω, καθώς θεωρώ ότι είναι επίκαιρο να θυμίσω στους πατριδοκάπηλους, που τώρα υποδύονται τους σοβαρούς – σεμνούς και ταπεινούς – ρεαλιστές ότι η υστεροβουλία εδώ πληρώνεται!

Φτάσαμε οι υστερόβουλοι, καιροσκόποι της ΝΔ να χαρακτηρίζουν «υστερικούς» τους συντρόφους τους στις διαδηλώσεις για το όνομα και τις «λαοθάλασσες» των εθνικιστικών συλλαλητηρίων!

Νομίζω όμως, παρόλα αυτά, ότι η υπόθεση δεν αποτελεί ενδο-οικογενειακό ζήτημα της ΝΔ. Αφορά σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία και τον, επί 17 χρόνια, εξαπατημένο λαό από την κυβερνητική προπαγάνδα και κυρίως από τους εμπόρους των εθνικών ιδεωδών.

Ήρθε η στιγμή οι υστερόβουλοι πολιτικοί και λοιποί παράγοντες του δημόσιου βίου, που έμπλεξαν την χώρα σε μια περιπέτεια από την οποία δεν μπορούσε να εξέλθει αλώβητη, να ετοιμάσουν την «απολογία» τους.

Από όσους διατήρησαν την ψυχραιμία τους, το μυαλό τους και έλαβαν υπόψη από την αρχή τις επιπτώσεις στο κύρος της Ελλάδας και τους κινδύνους από μια «υστερική» στάση στην υπόθεση, ας μην περιμένουν συμπαράσταση. Άλλο πράγμα ο ρεαλισμός στην πολιτική και άλλο ο υστερόβουλος λαϊκισμός. Μονά ζυγά δικάσας δεν μπορεί να τα έχετε αγαπητοί πατριδοκάπηλοι!

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εάν δεν υπάρχει λύση αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που εξελέγη το 1993 και διέκοψε τις συνομιλίες που διεξάγονταν τότε.
Το 1993 καμμία χώρα της ΕΕ δεν είχε αναγνωρίσει τα Σκόπια με κανένα ονομα ούτε οι ΗΠΑ,είχε δε εκδοθεί η απόφαση της Λισαβώνας που ήταν πολύ ευνοική για τις ελληνικές θέσεις.
Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ αποχώρησε από τις συνομιλίες και αμέσως 6 ευρωπαικές χώρες αναγνώρισαν τα Σκόπια με το όνομα FYROM.Όταν μετά από λίγο καιρό και οι ΗΠΑ αναγνώρισαν τα Σκόπια ο Παπανδρέου εξήγγειλε εμπάργκο που έληξε με την αναγνώριση από την Ελλάδα ως FYROM και την Ενδιάμεση Συμφωνία που υποχρεώνει την Ελλάδα να συγκατατεθεί σε είσοδο στους διεθνείς οργανισμούς.
Οι επαγγελματίες δημαγωγοί από τη βύθιση του Χόρα μέχρι την εθνικά υπερήφανη αποχώρηση από τις συνομιλίες και το εμπάργκο είναι γνωστοί στο πανελλήνιο.