Σάββατο 22 Μαρτίου 2008

Παραπληροφόρηση δίχως όρια

Του Αγίου

Σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων, άνευ ουσίας πλέον, έχει επιδοθεί η ελληνική κυβέρνηση για να διασκεδάσει την εικόνα της χειραγωγημένης από τις ΗΠΑ ηγεσίας, που ασκεί εξουσία στη χώρα.

Η κυβέρνηση- Καραμανλή κατατρομοκρατημένη από τις συνέπειες ενός ενδεχόμενου veto στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, που η ίδια κάνοντας επίδειξη επαρχιωτισμού (ψευτοτσαμπουκά) επέλεξε ως γραμμή άμυνας, καταγίνεται πλέον σε ένα παιχνίδι παραπληροφόρησης, δίχως όρια, προς τους Έλληνες μυθοποιώντας τα πραγματικά χαρακτηριστικά της διαπραγμάτευσης στο «σκοπιανό».

Τίποτε από όσα ανακοινώνονται επισήμως δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Όλα αποτελούν επικοινωνιακή άσκηση, ώστε η κοινή γνώμη να εθιστεί στην ιδέα ότι η διαρκής διολίσθηση στην διαπραγμάτευση εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας και ότι το δίδυμο Καραμανλής-Μπακογιάννη έχουν τον έλεγχο και διατηρούν τις θέσεις τους στην κόκκινη γραμμή « γεωγραφικός προσδιορισμός στο Μακεδονία και ονομασία που θα έχει καθολική εφαρμογή και αναφορά», την οποία ( κόκκινη γραμμή) - όπως έχουμε έγκαιρα επισημάνει - κακώς θέσαμε, καθώς στην διπλωματία δεν τίθενται κόκκινες γραμμές. Αυτό είναι έργο της πολιτικής και ασφαλώς διατυπώνεται ως στόχος, ο οποίος εκφράζεται εντελώς διαφορετικά.

Για να πάρετε μια γεύση της διολίσθησης σε σχέση με την προπαγάνδα διαβάστε τι είπε χθες μετά τις συνομιλίες με τους Φριντ-Μιλοσόσκι η κυρία Μπακογιάννη: «επιθυμούμε ένα όνομα που θα σηματοδοτεί τη διαφορά ανάμεσα στη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας και στην περιοχή που σήμερα καλύπτεται από την πΓΔΜ».

Τι σχέση έχει αυτό που δηλώνει η Υπουργός Εξωτερικών ότι «επιθυμούμε» σήμερα, με αυτό που δήλωνε η ίδια και ο πρωθυπουργός, πριν από λίγα 24ωρα, ότι όχι απλώς επιθυμούσαμε, αλλά ότι αποτελεί μάλιστα κόκκινη γραμμή στην διαπραγμάτευση: «όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό στο Μακεδονία»;

Καμία, είναι η σωστή απάντηση. Οι θέσεις της κυβέρνησης αλλάζουν ανάλογα με το νεύμα των Αμερικανών και οι κόκκινες γραμμές μετατίθενται από (άτυπη) συνάντηση σε (παράτυπη) συνάντηση.

Κόκκινη γραμμή ασφαλώς δεν υφίσταται στην πραγματικότητα, προπαγανδιστική γραμμή όμως, αντιθέτως, υπάρχει και επιχειρείται μέσω αυτής να καλυφθεί η αδυναμία άσκησης εξωτερικής πολιτικής από τον κ. Καραμανλή και να διασκεδαστεί η απόλυτη εξάρτηση της ελληνικής κυβέρνησης από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Όσο και να προσπαθούν να κρυφθούν, όμως, δεν γίνεται πλέον. Τους πήραν χαμπάρι ακόμη και οι ξένοι – λιγότερο έμπειροι στο ζήτημα – δημοσιογράφοι.

Χθες, μετά την τρίωρη συνάντηση Μπακογιάννη- Μιλοσόσκι υπό την «επιτήρηση» του Αμερικανού βοηθού υπουργού Εξωτερικών Ντάνιελ Φριντ στην κατοικία της Αμερικανίδας πρέσβειρας στο ΝΑΤΟ, Βικτόρια Νούλαντ, στο Ασοσιέιτεντ Πρες, έφθασαν δηλώσεις των διαπραγματευομένων προτού πραγματοποιηθούν!

Η δική μας πλευρά, πιο γρήγορη και καλύτερα οργανωμένη, αντέδρασε αστραπιαία και ο κ. Κουμουτσάκος πρόλαβε να το αποδώσει στα ελληνικά πριν το σχετικό κείμενο αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του αμερικανικού πρακτορείου ειδήσεων. Ο καημένος όμως ο Αντόνιο (Μιλοσόσκι) κρεμάστηκε, καθώς κυκλοφορούσαν οι δηλώσεις του προτού τις κάνει!

Τα κείμενα είναι πανομοιότυπα με εμφανή τα ίχνη της αμερικανικής διπλωματικής διαλέκτου και αποτελούν το γενικό πλαίσιο του άτυπου Memorandum στο οποίο κατέληξαν χθες οι δύο πλευρές και το οποίο πρόκειται να υπογραφεί ( διεκπεραιωθεί), ασφαλώς, στο πλαίσιο της αρμοδιότητας του ΟΗΕ.

Η κυβέρνηση και επ’ αυτού παραπληροφορεί, ισχυριζόμενη ότι τίποτε δεν συμφωνήθηκε και δεν συνομολογήθηκε στις Βρυξέλλες, και ότι δήθεν έγινε απλώς μια σε βάθος ανταλλαγή απόψεων με την φιλική συνδρομή των Αμερικανών αξιωματούχων.

Τα πάντα έχουν συμφωνηθεί, στο πνεύμα που έχουμε ήδη περιγράψει σε προηγούμενες αναρτήσεις, και τώρα μένει η διπλωματική διεκπεραίωση της υπόθεσης, η οποία παρόλα αυτά δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.

Τώρα θα έλεγα αρχίζουν τα δύσκολα, τα οποία γίνονται δυσκολότερα, μια και οι διπλωμάτες είχαν κρατηθεί επίτηδες απέξω για να μην εκτεθούν οι πολιτικοί και αποκαλυφθεί το παρασκήνιο και το έργο που σκηνοθέτησε το Αμερικανικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (NSC), και ανέλαβε να διεκπεραιώσει ο κ. Φριντ κατ’ εντολή της Αμερικανίδας υπουργού των εξωτερικών.

Αυτή την ώρα οι διπλωμάτες ξαναμπαίνουν στο παιχνίδι που μεταφέρεται στη νομότυπη κύτη του τον ΟΗΕ, ο οποίος, ακόμη και σε αυτήν την, πολύ μικρή για τα διεθνή μέτρα, διένεξη καπελώθηκε και εξευτελίστηκε από την αμερικανική κυβέρνηση με την συμμετοχή στο «έργο» και της «ισχυρής» Ελλάδας με την «ανεξάρτητη» πολιτική .

Χίλιες φορές καλύτερα η Κυβέρνηση να δεχόταν να υποχωρήσει στο πλαίσιο του ΟΗΕ, παρά να γελοιοποιήσει την χώρα μέσω της όχι απλά άτυπης, αλλά εξόφθαλμα παράτυπης επιδιαιτησίας που επέβαλε η Κυβέρνηση-Μπους.

Τον κίνδυνο αυτό τον είχαμε επισημάνει από την αρχή, αλλά δυστυχώς κάποια πράγματα είναι ζήτημα πολιτικής κουλτούρας που αποκαλύπτεται σε κρίσιμες στιγμές.

Η Κυβέρνηση-Καραμανλή κάνει τούτη τη στιγμή «στριπτίζ» στην εξωτερική της πολιτική και προσπαθεί να κρύψει τα επίμαχα σημεία με το «ασφαλιστικό», ενώ η αντιπολίτευση ατενίζει , ασφαλώς, ψύχραιμα (μακαρίως) προς το «θέαμα» …θα έχει μάλλον τους λόγους της!

Δεν υπάρχουν σχόλια: