Παρασκευή 28 Μαρτίου 2008

Η ώρα του boss



Του Αγίου

Μας μεταφέρθηκε πριν από λίγο η φράση που φέρεται να εκστόμισε ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ στη διένεξη Αθηνών-Σκοπίων, Ματ Νίμιτζ, μιλώντας χθες αργά το βράδυ σε συνάδελφο του: «Τώρα είναι η ώρα του Μπους», του είπε.

Εμείς ελάχιστα πράγματα έχουμε να προσθέσουμε σε ότι έχουμε ήδη σημειώσει μέχρι τώρα παρακολουθώντας την εξέλιξη στη διαπραγμάτευση για το «σκοπιανό».

Δυστυχώς για εμάς και όσους εμφορούνται από ανάλογο ενδιαφέρον για το ζήτημα, επιβεβαιωνόμαστε κάθε στιγμή και δεν έχουμε να αλλάξουμε τίποτε, ούτε ως προς τις πληροφορίες που έχουμε αναρτήσει σε αυτό το blog, ούτε ως προς την γενικότερη αναλυτική προσέγγιση.

Δεν ξέρω αν μας πιστεύετε, αλλά μέσα μας πολλές φορές ευχηθήκαμε να κάνουμε κάποιο λάθος. Εδώ δεν παίζεται το δικό μας κύρος, αλλά το κύρος της χώρας και η θέση της στη Βαλκανική, στην Ευρώπη και στο διεθνές σύστημα.

Ρίχνοντας μια γρήγορη ματιά στο τι έχουμε γράψει τόσο καιρό, για την υπόθεση, επιχειρώντας να αντιπαραβάλουμε την πραγματικότητα στην προπαγάνδα, έπιασα τον εαυτό μου να θυμώνει, όχι με τους διπλωμάτες μας που, ούτως ή άλλως, κρατήθηκαν στο περιθώριο της διαχείρισης σε αυτή την διένεξη, αλλά με την Κυβέρνηση, σε όλα τα επίπεδα.
Κάνανε ότι δεν καταλαβαίνανε που πάει η κατάσταση.

Προσπαθώντας να πείσουν την κοινή γνώμη ότι είναι ισχυροί και ότι μπορούν να επιβάλλουν όρους στην διπλωματική σκακιέρα, φαίνεται ότι το πίστεψαν και οι ίδιοι και εγκλωβίστηκαν σε μια διπλή διαδικασία μέσα στην οποία μπερδεύτηκαν.

Ο αμερικανικός αντιπερισπασμός των δύο τελευταίων εβδομάδων τους αποσυντόνισε εντελώς, παρότι εμείς από εδώ λέγαμε και ξαναλέγαμε για την «παγίδα».

Την πρόταση που επεξεργάσθηκαν τώρα και παρουσιάζουν στον Νίμιτζ, έπρεπε να την έχουν καταθέσει ολοκληρωμένη εδώ και 15 μέρες τουλάχιστον. Άργησαν και σε αυτό.

Δεν κρύβω ότι με ενόχλησε και η τακτική της αντιπολίτευσης στο θέμα: άφησαν Καραμανλή-Μπακογιάννη να βγάλουν τα κάστανα από την φωτιά και να …καούν. Εντάξει, πολιτικά τους συμφέρει η στάση αυτή και δείχνει και «ανώτερο» αντιπολιτευτικό πνεύμα, είναι όμως πώς να το πω, λίγο - πολύ…αναντίστοιχη στην ευθύνη που επιτάσσουν οι καιροί!

Αυτή την ώρα με χαρακτηριστική άνεση μάλιστα, το πάνω χέρι έχει η ηγεσία των Σκοπίων με την καθοδήγηση της αμερικανικής κυβέρνησης. Θεωρούν και αυτοί – όπως άλλωστε και ο Νίμιτζ - την πρόταση που κατατέθηκε εκ μέρους του ΟΗΕ, τελική και της δίνουν μία σοβαρή εσωτερική διάσταση.

Για πρώτη φορά μετά το 1995 πρόταση διαμεσολάβησης έρχεται επίσημα να συζητηθεί για τη λήψη απόφασης στο κοινοβούλιο της χώρας. Αυτό προγραμματίζεται να γίνει τη Δευτέρα, γεγονός που σημαίνει ότι η εξέλιξη στο ζήτημα μεταφέρεται – όπως είχαμε εδώ και πολύ καιρό επισημάνει – σε επίπεδο πρωθυπουργών των δύο χωρών.

Η πολιτική ηγεσία της γείτονος διαμορφώνει ένα πλαίσιο αυτοδέσμευσης πάνω στην τελευταία πρόταση Νίμιτζ για να την ισχυροποιήσει στο επόμενο και κρισιμότερο στάδιο της διαπραγμάτευσης, το οποίο, αν και οι Αμερικανοί δεν επιθυμούν να είναι knock-out, ουσιαστικά θα προδιαγράψει το πλαίσιο της συνολικής λύσης.

Γνωρίζουν και οι ίδιοι, παρότι ασφαλώς δεν το ομολογούν, ότι η ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)» δεν θα αποτελέσει το «βαπτιστικό» της χώρας τους, κατάφεραν, όμως, με την μέθοδο που ακολούθησαν να κάψουν οποιονδήποτε άλλο πραγματικό γεωγραφικό προσδιορισμό.

Το όλο σχέδιο από την πλευρά τους συνίσταται στο να μη θιγεί ή αλλοιωθεί εννοιολογικά το σημαινόμενο της λέξης «Μακεδονία» και να αποδίδεται άμεσα – όπως με την πρόταση Νίμιτζ – ή σε τελευταία ανάλυση ακόμη και έμμεσα η αίσθηση της μακεδονικής εθνότητας, την οποία υποστηρίζουν ότι εκπροσωπούν. Οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού εξωτερικών της ΠΓΔΜ περί μικρής μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα, θα πρέπει να αξιολογηθούν σε αυτό το πνεύμα.

Υ.Γ. Πληροφορίες που «έσκασαν» στην τελευταία παράγραφο του κειμένου, φέρουν το περιβάλλον του Λευκού Οίκου δυσαρεστημένο με το State Department και συγκεκριμένα με τις τελευταίες ενέργειες των υφισταμένων της Κοντολίζα Ράις στο ζήτημα και προτείνουν στον Αμερικανό πρόεδρο να προβεί σε άμεση προσωπική παρέμβαση στην υπόθεση. Το State Department θεωρεί λαθεμένη αυτή την πρόταση και δεν συμβουλεύει προς αυτή την κατεύθυνση.

Δεν είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε την πληροφορία αυτή, γι’ αυτό την μεταφέρουμε με κάθε επιφύλαξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: