Παρασκευή 28 Μαρτίου 2008

Βράχο, βράχο τον καημό του

Του Αγίου

Βράχος αποδείχθηκε η ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ στη βουλή. Κανείς δεν τόλμησε να επωμισθεί τις ευθύνες για την πτώση της κυβέρνησης, κατά την ψηφοφορία επί της προτάσεως δυσπιστίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ.

Τώρα ο κ. Καραμανλής θα διαχειριστεί μέχρι τέλους την κρίση που έχει προκύψει στη διένεξη για το «σκοπιανό», ενώ η αντιπολίτευση, για το επόμενο εξάμηνο χάνει τη δυνατότητα να υποβάλει άλλη «πρόταση μομφής».

Πέραν των πρόσκαιρων εντυπώσεων η κίνηση αυτή του Γ. Παπανδρέου οδηγεί αντικειμενικά σε μια ήττα για την αντιπολίτευση, υποβαθμίζοντας κατά κάποιο τρόπο την πρόταση Αλαβάνου για δημοψήφισμα επί του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Εάν δεν υπάρξει κάποια μεγάλη έκπληξη της τελευταίας στιγμής, τη Δευτέρα κατά την ψήφιση του «ασφαλιστικού», η νίκη του κ. Καραμανλή σε αυτή τη συγκυρία θα πρέπει να θεωρείται αναμφισβήτητη.

Βεβαίως, τραβώντας τα πράγματα ο πρωθυπουργός στα άκρα και συγκρουόμενος με ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, κάθε νέα «νίκη» της κυβέρνησης Καραμανλή στο κοινοβούλιο θα μπορούσε να θεωρηθεί ως πύρρειος νίκη στο επίπεδο της κοινωνίας και πιθανότατα του εκλογικού σώματος, στο βαθμό που οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν τη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης ως προς την ασκούμενη κοινωνικο-οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Χαράσσοντας αυτή την συγκρουσιακή πορεία είναι βέβαιο ότι ο κ. Καραμανλής βλέπει πολύ κοντά τις εκλογές. Τις εκλογές, όμως, βλέπουν επίσης πολύ κοντά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αυτό οδηγεί τις ηγεσίες, κυρίως του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, στην ανάληψη πρωτοβουλιών, κυρίως εντός του κοινοβουλίου για να κερδίσουν τις εντυπώσεις.

Θεμιτό και απολύτως κατανοητό, μόνον που κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν μπορεί να επιτευχθεί ουσιαστικός συντονισμός της αντιπολίτευσης που θα οδηγούσε στην ανατροπή κυβερνητικών αντικοινωνικών μεθοδεύσεων και στην απομυθοποίηση ευκαιριακών πολιτικών.

Η αντιπολίτευση, έχω τη γνώμη ότι σφάλει, ανεβάζοντας το πολιτικό θερμόμετρο στο πλαίσιο της κυβερνητικής ατζέντας, αντί να αναδείξει μία νέα δομημένη πολιτική πρόταση που θα οδηγούσε σε έξοδο από την κρίση, σε αντιδιαστολή με τις κυβερνητικές επιλογές.

Ο κ. Καραμανλής πέτυχε να διαχειριστεί … βράχο, βράχο τον καημό του.
Αν τα κόμματα της αριστεράς δεν καταφέρουν να συνεννοηθούν με το ΠΑΣΟΚ και αντίστροφα για να οργανώσουν μία δομική αντιπολίτευση εναντίον της κυβέρνησης και αναλωθούν σε ένα είδος ανταγωνισμού που αποσκοπεί σε πρόσκαιρα επικοινωνιακά, μάλλον, οφέλη, τότε απλώς μέσα σε λίγο διάστημα θα έχουν κουράσει την κοινή γνώμη και θα έχουν ακυρώσει την κοινωνική δυναμική που σε αυτή την συγκυρία αναπτύσσεται εναντίον της ΝΔ.

Ο ανταγωνισμός μεταξύ των κομμάτων της αριστεράς και του ΠΑΣΟΚ θα είχε ενδιαφέρον αν γινόταν σε επίπεδο συγκροτημένων πολιτικών.
Θα είναι δραματικά επιζήμιος για την κοινωνία αν παραμείνει στο κοινοβουλευτικό και επικοινωνιακό επιφαινόμενο.

Ας κρατήσουμε ότι απόψε το κοινοβουλευτικό ζυμάρι της ΝΔ εμφανίστηκε σαν βράχος από μια κατά τα φαινόμενα λαθεμένη (δεν γνωρίζω αν είναι άστοχη!) κίνηση του κ. Παπανδρέου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: