Του Αγίου
Μόνοι κι έρμοι αισθανόμαστε όσοι, αντίθετα από την κυρίαρχη εκτίμηση του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα, επιχειρούσαμε εδώ και καιρό να εξηγήσουμε ότι η «διπλωματική παγίδα» που δήθεν έχει στήσει η ηγεσία της χώρας μας στην ΠΓΔΜ, απαιτώντας λύση στην αναμεταξύ των δύο χωρών διένεξη πριν από την απόφαση του ΝΑΤΟ για ένταξη της γείτονος στους θεσμούς της συμμαχίας, θα ήταν τελικά «φάκα» για τα κρατικά μας συμφέροντα.
Η πολιτική κρίση που ξέσπασε στην ΠΓΔΜ με την δήλωση αποχώρησης του συγκυβερνώντος κόμματος «Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών (DPA)», διαμορφώνει το κατάλληλο κλίμα, ώστε ο άτυπος αμερικανικός, επιδιαιτητικός παράγοντας να πιέσει ασφυκτικά την ελληνική κυβέρνηση σε μία μορφή λύσης που θα έσωζε την γείτονα από σφόδρα πιθανολογούμενο διχασμό.
Ο Μέντουχ Θάτσι, πρόεδρος του DPA, προκάλεσε την κρίση με προσχηματικό τρόπο, καθώς τα αιτήματα που άρθρωσε για νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες θα ικανοποιήσουν απολύτως το πνεύμα και το γράμμα της Συμφωνίας της Ωχρίδος (1991), αποτελούν σημείο τριβής εδώ και πάρα πολύ καιρό στους κόλπους της κυβερνώσας συμμαχίας και δεν υπήρχε επείγουσα ανάγκη όλα αυτά να διευθετηθούν πριν από τις 2 Απριλίου (Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι).
Άλλωστε, ο πρόεδρος του άλλου συγκυβερνώντος κόμματος «Νέο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (NSDP)», Τ. Πέτκοφσκι, δήλωσε ότι εξεπλάγη από την χρονική στιγμή που το DPA επέλεξε να ανακοινώσει την αποχώρησή του από τον κυβερνητικό σχηματισμό.
Κι όλα αυτά, ενώ ο πρόεδρος του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος της ΠΓΔΜ, DUI, Αλί Αχμέτι, που διατηρεί ιδιαίτερες σχέσεις με την ηγεσία του Κοσόβου και τους Αμερικανούς, ζήτησε σήμερα την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.
Όπως αντιλαμβάνεστε ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων Αθηνών – Σκοπίων, που ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα στην Βιέννη, με νέα φόρμουλα και με επαναεισαγωγή της «πρότασης Νίμιτζ», επιβαρύνεται αφάνταστα από την πολιτική κρίση που ξέσπασε στην γείτονα.
Τώρα «φίλοι» και σύμμαχοι της Ελλάδας θα έχουν ένα ακόμη λόγο να πιέσουν τους Καραμανλή – Μπακογιάννη να δείξουν κατανόηση, καθώς μία ενδεχόμενη αλβανο-σλαβική (Μακεδονική) αντιπαράθεση αυτή την στιγμή με ανοιχτή ακόμη την πληγή του Κοσόβου, θα μπορούσε να δυναμιτίσει την περιοχή, γενικότερα και να προκαλέσει εκ νέου ανάφλεξη στα Βαλκάνια.
Το ότι όλα δείχνουν πόσο δίκιο είχαμε, εμείς οι ελάχιστοι, που θεωρούσαμε αρνητικό το timing αυτής της διαπραγμάτευσης, δεν μας χαροποιεί καθόλου. Ούτως ή άλλως και η Κασσάνδρα δίκιο είχε, αλλά έμεινε στην μυθολογία … παρεξηγημένη.
Το ζήτημα είναι, έστω και αυτή την ώρα, η κυβέρνηση να αντιληφθεί την παγίδα και να την αποφύγει έξυπνα.
Χρόνος υπάρχει. Θα δούμε αν υπάρχει και η βούληση.
1 σχόλιο:
Και λίγο από θέατρο
Θάτσι: «Τα όργανα του κόμματος αναμένεται να επικυρώσουν την απόφαση αποχώρησης από τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Το θέμα αυτό πρέπει να θεωρείται λήξαν.
Είναι μόνον θέμα ωρών. Έχω πολλές συναντήσεις και γι' αυτό επιμηκύνεται ο χρόνος λήψης της επίσημης απόφασης. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι τα κομματικά όργανα θα στηρίξουν τη θέση μου», είπε ο κ. Θάτσι, μετά τις συνομιλίες που είχε με εκπροσώπους της αμερικανικής πρεσβείας στα Σκόπια.
Αμέσως μετά η πρεσβεία των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ, εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει: «Η Δημοκρατία της Μακεδονίας έχει τη χρυσή ευκαιρία να λάβει πρόσκληση για το ΝΑΤΟ, την οποία αξίζει, ύστερα από σοβαρές και επιτυχείς προσπάθειες πολλών ετών που κατέβαλε για τις μεταρρυθμίσεις. Η πρεσβεία των ΗΠΑ προτρέπει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς της Μακεδονίας να εστιάσουν τις ενέργειές τους στην ένταξη στο ΝΑΤΟ την κρίσιμη αυτή περίοδο… Η πολιτική σταθερότητα παραμένει απαραίτητο στοιχείο για όλους όσοι προσβλέπουν στο ΝΑΤΟ»
Δημοσίευση σχολίου