Σάββατο, 1 Μαρτίου 2008

Είδες τα blogs!


Καμιά φορά τα blogs μπορεί να προσφέρουν και…την πλέον έγκυρη ενημέρωση!

Σε τούτο εδώ το Ιστολόγιο την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου γράψαμε:

«Είμαστε, λοιπόν, σε θέση να σας ενημερώσουμε ότι ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ, Αθηνών – Σκοπίων για την τελική ονομασία της ΠΓΔΜ, Μ. Nίμιτζ, έχει καταλήξει σε μια νέα φόρμουλα για την συνέχιση των συνομιλιών, ενόψει του διαφαινόμενου αρχικού αδιεξόδου στην προσέγγιση των δύο χωρών στο ζήτημα…» και δώσαμε το περίγραμμα αυτής της Νέας Φόρμουλας για την επίλυση της διένεξης Ελλάδας-ΠΓΔΜ.

Σήμερα το βράδυ, μετά την διαπίστωση της αδυναμίας σύγκλυσης των θέσεων των δύο χωρών ως προς την τελική ονομασία της γείτονος, ο Μάθιου Νίμτζ απηύθυνε έκκληση «στις ΗΠΑ και άλλες ενδιαφερόμενες πλευρές» να συνδράμουν στην διαδικασία εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης, καθώς όπως επισήμανε, «σε αντίθετη περίπτωση, θα υπάρξει πρόβλημα στην περιοχή».

Στη συνέχεια ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ, ήταν μάλλον σαφής για το πού πάει η υπόθεση: «Είμαι μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών, δεν έχω καμία δύναμη εδώ (γι' αυτό το θέμα), αλλά νομίζω ότι και στις δύο χώρες αναγνωρίζεται ότι θα υπάρξουν τεράστια οφέλη από την επίτευξη κάποιου τύπου λύσης».

Τώρα πλέον έρχονται να επιβεβαιωθούν απολύτως οι πληροφορίες που μεταφέραμε την Τετάρτη, εδώ, για τη Νέα Φόρμουλα η οποία είναι ήδη έτοιμη, ώστε να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις, να προχωρήσει η διαδικασία ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ (δίχως να της απευθυνθεί τυπική πρόσκληση) και να διατηρήσει η Αθήνα την δυνατότητα να εμποδίσει την ένταξη της γείτονος στους θεσμούς της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, αν τελικά δεν ικανοποιηθεί, μέσω της διαδικασίας κύρωσης της Συνθήκης Προσχώρησης.

Η νέα αυτή προσέγγιση και μεθοδολογία του ζητήματος θα ξεκινήσει με την αναβάθμιση των συνομιλιών, υπό την αιγίδα του Γ.Γ των Ηνωμένων Εθνών, που πλέον αναμένεται να ανακοινώσει την πρωτοβουλία του μετά από συνεννόηση με τις δύο εμπλεκόμενες κυβερνήσεις, την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τον Χαβιέζ Σολάνα.

Ο ΑΓΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: