Τετάρτη 5 Μαρτίου 2008

«Πιάστε τον Γιώργο!»

Δυο νέα στοιχεία έρχονται να προστεθούν στην διελκυστίνδα του «σκοπιανού» τούτες τις ώρες.

Ο κ. Νίμιτζ αποφάσισε να πάει επειγόντως στα Σκόπια και να συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία της χώρας - σε σύσκεψη, μάλιστα – καθώς έλαβε το μήνυμα από τον διαπραγματευτή της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ ότι θα μπορούσαν να υποχωρήσουν ως προς την διπλή ονομασία, εάν βρεθεί κοινός τόπος με την Ελλάδα για το τελικό όνομα.

Είναι μια διπλωματική κίνηση της τελευταίας στιγμής πριν από τη σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, ώστε να αποφορτιστεί το κλίμα και να υπάρξουν σαφείς προϋποθέσεις συνέχισης των συνομιλιών.

Η κίνηση αυτή, η οποία φέρεται να πραγματοποιείται από την πλευρά των Σκοπίων, ως υπαναχώρηση, μάλιστα, από τις θέσεις που υποστήριξαν στη Νέα Υόρκη, δεν είναι άσχετη με την αμερικανική παρέμβαση στο ζήτημα και τη συνάντηση του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντανιέλ Σπέκχαρντ με την κα Ντόρα Μπακογιάννη.

Στη συνάντηση αυτή η Ελληνίδα ΥΠΕΞ φαίνεται ότι τα είπε «χοντρά» στον Αμερικανό πρεσβευτή: «το ζήτημα αυτό έριξε τον πατέρα μου, δεν θα ρίξει και εμάς» φέρεται να του είπε. Και εξήγησε ότι όσο η αντιπολίτευση και ιδιαίτερα ο κ. Παπανδρέου κρατούν αυτή τη στάση, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν μπορεί να διολισθήσει, πλέον, στο ελάχιστο.

Μετά από αυτά γίνεται μια διπλή προσπάθεια από το State Department: από τη μια να υπάρξει νέα βάση διαλόγου για το ζήτημα και από την άλλη να «πιαστεί» ο Γιώργος, έτσι ώστε να μην αποτελέσει το «σκοπιανό» ζήτημα εσωτερικής αντιπαράθεσης στην Ελλάδα.

Ο ΑΓΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: