Σάββατο 8 Μαρτίου 2008

Lifting για ανόρθωση και «παλινόρθωση»

Του Αγίου

Με απόλυτη ευθύνη και με την πεποίθηση ότι «εθνικό είναι το αληθινό» θα συνεχίσουμε να παρουσιάζουμε πληροφορίες και να προσεγγίζουμε τις εξελίξεις στο λεγόμενο «σκοπιανό».

Πιστεύουμε ότι η γνώμη του πολίτη είναι ιερή και δεν πρέπει να αποτελεί το μόνιμο θύμα της κάθε λογής προπαγάνδας. Απομυθοποιούμε όχι τόσο το πλαίσιο της διπλωματίας που ασκείται στο ζήτημα, αλλά κυρίως τις προπαγανδιστικές μεθοδεύσεις, που ακολουθούνται με σκοπό να διαμορφωθεί ψευδο-συνείδηση για την υπόθεση και ως προς τους εμπλεκόμενους σε αυτήν παράγοντες.

Η ψευδο-συνείδηση μπορεί να λυτρώνει συγκυριακά το τραυματισμένο υποσυνείδητο μιας μεγάλης μερίδας των πολιτών, στους οποίους επί 17 χρόνια είχε καλλιεργηθεί, από άθλιους και ανεύθυνους πολικούς και τα ΜΜΕ, μια εντελώς παραμορφωτική mental picture σχετικά με την υπόθεση, αλλά στο τέλος ο συνδυασμός μύθος + παραμύθι νοθεύει τη δημοκρατία, καθώς οι αναφορές στο πολιτικό γίγνεσθαι είναι ψευδεπίγραφες, οι ταυτότητες ασαφείς και οι συμπεριφορές λαϊκίστικες.

Η δημοκρατία δεν καλλιεργείται στα γήπεδα του φανατισμού, ούτε όμως και στα σαλόνια της παραπληροφόρησης. Η διπλωματία ασκείται για να εξυπηρετεί δεδηλωμένους πολιτικούς στόχους και συμφέροντα των εθνικών-κρατών και όχι πρόσωπα και μηχανισμούς αλλοίωσης της πραγματικότητας, προς όφελος αυτών που επιδιώκουν να χειραγωγήσουν το πολιτικό σύστημα.

Ανατριχιάζω ακούγοντας τις τελευταίες μέρες «έγκυρα» ΜΜΕ και «έγκριτους» σχολιαστές να παραποιούν τόσο βάναυσα την αλήθεια, να αναφέρονται σε δήθεν άσκηση του «πρώτου βέτο» - όπως λέμε πρώτο πιάτο – και να επιδίδονται σε ασκήσεις ανόρθωσης του πεσμένου εθνικού γοήτρου.

Με lifting δεν ανορθώνεται το κύρος …δεν είναι στήθος. Εκτός αν δεν ενδιαφέρει στην πραγματικότητα το κύρος της χώρας, αλλά η διαμόρφωση συνθηκών πολιτικής επικράτησης στο εσωτερικό της με διαφορά…στήθους.

Επειδή, όμως, εμείς δεν ασχολούμαστε με ανορθωτικές εν γένει μεθόδους και πρακτικές θα συνεχίσουμε να προσεγγίζουμε πραγματικότητες και όχι υπερ-πραγματικότητες.

Θεώρησα καλό να προβώ σε αυτές τις διευκρινήσεις, καθώς την εβδομάδα που έρχεται η διένεξη Αθηνών-Σκοπίων περνά σε άλλη φάση. Αναπτύσσεται πλέον αυτό που από πολύ νωρίς επισημάναμε σε αυτό το blog: η «Νέα Φόρμουλα» διαπραγμάτευσης.

Ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς έχει έτοιμο σχέδιο (άρρητης) επιδιαιτησίας. Μεταφέρει το στρατηγείο του στη Γενεύη και σκοπεύει να αναβαθμιστούν οι συνομιλίες, ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία που θα μονογραφηθεί από τους υπουργούς των εξωτερικών των δύο χωρών.

Η μπλόφα αυτών που βρίσκονται στο State Department και κινούν τα διπλωματικά και πολιτικά νήματα στα Σκόπια, έπιασε. Υπαγόρευσαν στην ηγεσία της ΠΓΔΜ να επιδείξει αδιάλλακτη στάση στη Νέα Υόρκη, ενώ παράλληλα να δηλώσει «θετική» στη διαπραγμάτευση, ώστε οποιαδήποτε υποχώρηση της σε αυτόν τον τελικό γύρο, που θα έχει τη μορφή της άτυπης επιδιαιτησίας, να φαντάζει ως δραματική υπαναχώρηση και ένδειξη καλής διάθεσης για συμβιβασμό.

Να δώσει δηλαδή την ευκαιρία στην ελληνική πλευρά να πει «ορίστε τι πετύχαμε με την επίκληση του βέτο ( πια επίκληση, εδώ τα ΜΜΕ γράφουν ότι το έχουμε ασκήσει κιόλας!) και της σθεναρής στάσης μας». Έτσι οι Έλληνες θα μείνουν μισο -ικανοποιημένοι και θα συνεχίσουν να πορεύονται εθνικά υπερήφανοι και πολιτικά χειραγωγούμενοι, δίχως να αντιληφθούν το παιχνίδι εντυπώσεων που παίζεται μπροστά στα μάτια τους και τις πολιτικές διευθετήσεις που διαμορφώνονται - και μέσω αυτού - πίσω από την πλάτη τους.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Ντάνιελ Φριντ που πήγε αιφνιδίως χθες το βράδυ στα Σκόπια και συναντήθηκε με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας, δεν το έκανε ως μεσολαβητής, ούτε ασφαλώς για να σώσει το ΝΑΤΟ από την απειλή του ελληνικού veto. Πήγε για να «κουβεντιάσει» (υπαγορεύσει) μυστικά τη νέα στάση της ηγεσίας της ΠΓΔΜ, στο νέο γύρω διαπραγματεύσεων.

Σε αυτόν δεσπόζει ένα και μόνο όνομα: το Νέα Δημοκρατία της Μακεδονίας. Αυτό το όνομα για την τελική ονομασία της γείτονος, που δεν δέχθηκαν ούτε οι μεν, ούτε οι δε κατά την προηγούμενη φάση της διαπραγμάτευσης, προβάλλεται από τους Αμερικανούς ως η χρυσή τομή. Ως η μέση της γέφυρας που είπε και ο κ. Καραμανλής, εννοώντας προφανώς κάποια άλλη γέφυρα.

Δεν είναι λοιπόν η ελληνική, σθεναρή, στάση των Καραμανλή-Μπακογιάννη που οδηγεί τις εξελίξεις, αλλά αντίθετα η απόφαση των ΗΠΑ να εκμεταλλευτούν την διένεξη για να χειραγωγήσουν αποτελεσματικότερα τις ηγεσίες των δύο χωρών και να επανέλθουν στον ρυθμιστικό τους ρόλο στο πολιτικό σύστημα, καθώς τελευταία υπήρχαν σημάδια ότι χάνουν τον έλεγχο.

Όσο για το περίφημο veto μην ανησυχείτε, «έχει ήδη ασκηθεί (!)», όπως λένε αποκλειστικά τα ελληνικά ΜΜΕ! Τι και αν ο ΓΓ του ΝΑΤΟ μόλις χθες το βράδυ διαβεβαίωνε ότι: «ότι είναι δυνατό να συμβεί δεν σημαίνει ότι είναι και ρεαλιστικό να πραγματοποιηθεί».

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Έπεσα τυχαία πάνω στο ιστολόγιό σου και ... είδα το φως το αληθινό!!
Δεν είναι υπερβολή. Έχεις πιάσει την ουσία του θέματος. Στο υποτιθέμενο "πόκερ" για το Σκοπιανό η τράπουλα είναι σημαδεμένη.
Δεν είναι όμως αυτό που εκπλήσει στην ανάλυσή σου. Είναι που με απλά Ελληνικά, σε λίγες μόνο γραμμές, ξεκάθαρα και σταράτα, διαλύεις μια τρομερή καθεστωτική (με την ευρεία έννοια του όρου) προπαγάνδα.
Δυστυχώς, οι φωνές σαν τη δική σου σπανίζουν. Εκατομμύρια συμπολιτών μας, μετά από συστηματική και χρόνια πλύση εγκεφάλου, μεταλλάχθηκαν και πρόκειται να πανηγυρίσουν ως εθνική επιτυχία, άλλη μία προσφορά από καθρεφτάκια και χάνδρες, όπως αρμόζει σε ιθαγενείς.